Čajový dýchánek pro zdraví

teatime-473682_1280Lahodný nápoj – z čajových lístků – má mnoho podob, vůní a chutí. Čajové rituály nebo dýchánky jsou nedílnou součástí našich životů. Dokonalost a nevšednost popíjení čaje představuje starodávná rituální japonská tradice, založená na duchovní filozofii, která má pevně daná pravidla. Kouzlo čajového uklidňujícího rituálu spočívá ve vědomém popíjení čaje, ve vychutnávání si přítomného okamžiku, v odpoutání mysli od ruchu okolního světa, v napojení své duše na ducha čaje, v harmonii a dokonalé čistotě prožitku. V místnosti, kde se popíjí nápoj z čajových lístků, nesmí chybět ,,čabana“ rituální květinová výzdoba, speciální keramický čajový servis, metlička z bambusu na šlehání čajového nápoje, a další rituální předměty, včetně nábytku a speciálního ohniště. Každý pohyb, každé gesto, každý doušek čaje musí být vnímán vědomě: tělem i duší. Jedná se v podstatě o čajový dýchánek, zaměřený na udržování harmonie přátelských vztahů a upevňování duševního zdraví. Správná čajovna má působit jako oáza klidu a pohody. V některých místech v Asii také bývá zvykem podávat čaj na konci návštěvy: hostitel tak dává hostům nenápadně najevo, že nastal čas k odchodu. Léčivé účinky čaje znali už ve staré Číně a Japonsku.

Čajovník čínský

tea-667228_1280Čajovník čínský: všechny druhy čaje pochází z tohoto čajového keře, který se dnes pěstuje v Indii, Indonésii,  Japonsku, Turecku, Nepálu, Bangladéši a dalších zemích s vhodnými klimatickými podmínkami. Na krásných, oku lahodících čajových plantážích se sbírají lístky, stonky a poupata. Například bílý čaj je specifický sběrem a zpracováním prvních, ještě nerozvinutých hebkých lístků, které mají na sobě stříbřitě bílé chloupky.

Během přípravy čaje platí jedna důležitá zásada: čajové lístky nemají přijít do styku s žádným kovem (kovové nádoby, konvičky, lžičky, čajová sítka). Nápoje z čajových lístků obsahují zdraví prospěšné  polyfenoly (antioxidanty).

Proces fermentace čajových lístků

Fermentace dává čaji tradiční barvu a bohatou specifickou chuť. Černý čaj je fermentovaný, trpká chuť černého čaje zahání žízeň. Silný černý čaj, díky obsahu kofeinu, účinně působí proti ospalosti a únavě, zrychluje metabolismus a srdeční činnost. Polofermentovaný je například čaj oolong (červený a žlutý čaj), ale druhů čaje je nepřeberné množství. Za nejvíce léčivý je považován čaj zelený, zvláštní hořké chuti. Zelený čaj je připravován ze sušených tea-680540_1280zelených čajových lístků, které neprocházejí procesem fermentace. Ihned po sklizni se zelené lístky nechávají po dobu dvou hodin pouze zavadnout ve stínu.

Kofeinová bomba: černý čaj s mlékem. Čaj krátce povaříme v polovině šálku vody, poté přidáme druhou polovinu šálku mléka a pomalu zahřejeme, odstavíme a necháme několik minut vylouhovat. V mléce se uvolní maximální množství kofeinu.

Silný čaj pouštních Tuarégů: jedná se o povzbuzující směs zeleného čaje se sušenou nebo čerstvou mátou. Tento silný arabský čaj se popíjí sladký, slazený zásadně medem.

Zajímavost pro ženy: časté popíjení černého čaje podporuje hustotu kostní dřeně, což zabraňuje vzniku osteoporózy. Zelený čaj je vhodným doplněk pro snižování nadváhy.

tea-plantation-261515_1280

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze