Cibulová šťáva na kašel

onion-bunch-605416_1280Cibulová šťáva není pro většinu marodů lahodné chuti ani lahodně nevoní, ale zaručeně vám uleví od kašle a zahleněných průdušek. Cibulová šťáva je účinná především na dětský kašel a rýmu.

Ingredience: cibule, cukr

Postup: vezmeme větší cibuli, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pokrájenou cibuli dáme do skleněné nebo porcelánové misky a zasypeme cukrem. Přikryjeme plátnem nebo ubrouskem. Počkáme zhruba jednu až dvě hodiny, cibule pustí šťávu. Poté šťávu procedíme přes síto.

Cibulovou šťávu užíváme po lžičkách během dne. Každý den si připravíme šťávu čerstvou, nenecháváme ji do druhého dne.

Na kašel: odvar z cibule s citronem a medem

Dvě větší cibule pokrájíme nadrobno, přidáme osm lžiček cukru, a v půl litru vody povaříme zhruba dvacet minut. Poté necháme cibulový odvar stát dalších pět minut. Nakonec jej scedíme, a cibuli ještě vymačkáme. Potom přidáme šťávu z jednoho citronu a plnou lžíci medu. Nápoj se pije teplý, nejlépe před spaním.

Na zahleněné čelní dutiny: horký brambor

Dejte si uvařit bramboru. Mezitím si připravte šátek na zábal: šátek, nebo dětskou plenu, složte do tvaru široké čelenky. Doprostřed položte pruh igelitu a přes něj složený velký kapesník. Potom vezměte uvařený brambor, rychle oloupejte, rozmačkejte, a ještě horký položte na připravený šátek. Opatrně přiložte zábal bramborou na čelo, šátek zavažte. Lehněte si a v klidu odpočívejte, dokud nepřestane působit teplo postupně uvolňované z vařené brambory, vydržte nejméně půl hodiny. Teplo uvolní z čelní dutiny usazený hlen. Po této proceduře nechoďte alespoň dvě hodiny ven do chladu.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze