Fialkový sirup – jedlé květy

viola-silvestris-711412_1280Nejedna babka kořenářka zná tajemství kouzelných fialek. Konkrétně violky vonné, tato půvabná jarní květina obsahuje vitamíny a další léčivé látky. Odvar z čerstvých listů violky vonné se dříve používal proti chrapotu a fialkový sirup byl lékem na kašel. Také kandované fialky se podávaly při čajových dýcháncích. Až si z procházky přinesete krásně vonící kvítka, připravte si například fialkový cukr, při jeho přípravě jej rituálně aktivujte energií lásky.

Celá rostlina (nať) se sbírá v době květu (březen/duben), nejlépe ráno. Bylina se suší přirozeným teplem, volně rozložená ve vzdušné a suché místnosti. Fialka, spolu s dalšími rostlinami (plicník, jitrocel, řebříček, kopřiva, sedmikráska, popenec, hluchavka), může být součástí jarních zeleninových polévek, salátů nebo pomazánek.

V lidové medicíně je nálev z fialky (violky vonné), často ve spojení s prvosenkou jarní, ceněn jako prostředek proti dráždivému kašli, usnadňuje vykašlávání, tlumí bolesti na prsou, uvolňuje a rozpouští hleny, ulevuje také při astmatu. Má močopudné a antirevmatické účinky. Olej nebo tinktura pomáhá zevně při kožních potížích. Vůně fialky společně s vůní levandule je považována za silné afrodisiakum.

violets-341682_1280Fialkový cukr

Promíchejte hrst fialek s krystalovým cukrem a nechte jej nasáknout jarní vůní v neprodyšné skleněné nádobě. Proslazené fialky můžete potom přidávat do čaje.

Fialkový sirup

Přibližně dvě hrsti čerstvě natrhaných fialkových květů zalijeme litrem vroucí vody a necháme odstát do druhého dne. Potom přecedíme, do nálevu přidáme kilo a čtvrt krystalového cukru, postavíme na plotnu a svaříme na hustý sirup. Nakonec vmícháme do sirupu čistou, procezenou šťávu z jednoho pomeranče a dobře promícháme. Sirup plníme do menších lahviček a dobře uzavřeme.

Tinktura s fialkou, rozmarýnem a mateřídouškou

schutte-920572_1280Smíchejte stejným dílem květy fialek, list rozmarýnu a nať mateřídoušky. Zalijte čistým alkoholem, nebo francovkou. Nechte nejméně týden vyluhovat, potom sceďte. Tinktura se používá na potírání kůže při revmatismu a dně, nebo na zmírnění otoků.

Fialkový olej

Do čtvrt litru slunečnicového nebo mandlového oleje dejte hrst čerstvých květů fialek, použijte tmavou láhev, nechte týden macerovat. Až květy zblednou, olej přefiltrujte. Olej se používá na zklidnění pokožky po nadměrném slunění.

Sušené cukrové fialky

Čerstvé květy fialek potřeme bílkem (dobře rozšlehaným vidličkou) a obalíme je v moučkovém cukru. Cukrové fialky rozložíme na plech a necháme usušit.

Čerstvé zelené lístky fialek

Lístky fialek přidáváme je do jarních zeleninových salátů, jsou zdrojem vitamínů, které na jaře doplňujeme v přírodním podání. Lístečky můžeme v přiměřeném množství přidávat do polévek, scented-violets-1077136_1920masových nádivek, vajíčkových pomazánek.

Čerstvé jedlé květy fialek

Květy fialek jsou díky své nasládlé chuti originálním doplňkem k ovocným nebo tvarohovým dezertům, vařeným pudinkům, letním ovocným koktejlům a salátům. Můžeme jimi ozvláštnit ovocné sorbety nebo smetanové zmrzliny.

Související článek: Kouzlo fialek 

Z  květů fialek, šeříku, levandule a modřence si můžete připravit vonné potpourri

lavender-456009_1920         syringa-vulgaris-335104_1920

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze