Houbový kuba vánoční

autumn-986710_1920Houbový kuba je staročeské, vánoční jídlo, konkrétně jde o jihočeskou tradici. Základem pokrmu jsou sušené houby (v sezóně můžeme použít čerstvé houby), trhané krupky (kroupy), a sádlo – nejlépe voňavé domácí. Sušené houby namočíme před vařením na hodinku do vlažné vody. Pokrájené čerstvé houby, pokud se zakápnou citronovou šťávou, tak neztmavnou. Houby se mají během vaření pro lepší stravitelnost více osolit.

2 květomluvaHouby a kroupy – zdraví na talíři

Houby obsahují selen, draslík, vitamíny skupiny B, včetně riboflavinu B2, kyselinu pantotenovou. Dále mají houby antioxidační schopnosti, a to díky látkám zvaným: polyfenoly. Například žampiony jsou výborným zdrojem draslíku a vitaminu D. Kroupy se vyrábí z ječmene, obsahují vitamíny skupiny B, vápník, železo a fosfor. Krupky nebo kroupy před vařením několikrát propláchneme vždy v čisté vodě. Před vařením je zalijeme vodou a necháme tři čtyři hodiny namočené.

Staročeský houbový kuba

Budeme potřebovat: 40 g sušených hub, (v sezóně použijeme 250 g čerstvých hub), nejlépe pestrou směs. 300 g trhaných krupek, domácího sádlo (asi 3 lžíce), jednu větší cibuli, lžičku drceného kmínu, 1 – 5 stroužků česneku (dle chuti), majoránku, pepř.

Postup: Na sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme předem namočené a na sítu mushroom-913497_1280okapané krupky a trochu je na cibulce orestujeme. Potom je zalijeme větším množstvím vody, osolíme, a pod pokličkou uvaříme doměkka. Předem namočené sušené houby slijeme, necháme okapat, a na rozehřátém sádle je podusíme s drceným kmínem. Stáhneme z plotny, přidáme okapané vařené krupky, česnek utřený se solí, majoránku, pepř, a vše promícháme. Houbovou směs přendáme do sádlem vymaštěné zapékací formy, povrch ještě zakapeme rozpuštěným sádlem, a dáme do předehřáté trouby. Pokrm zapékáme zhruba půl hodiny.

Ke staročeskému kubovi se jako příloha podávají nakládané kyselé okurky, salát z kysaného bílého zelí, salát z čerstvého zelí s křenem.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze