Hraběnčiny řezy – jablečné

pie-1063295_1280Hraběnčiny řezy jsou delikátním zákuskem, především pokud máme rádi jakékoliv dezerty s jablky. Tento dezert není sice ideální co se týče zdravé výživy, ale občas si sladce zahřešit není na škodu.

Na těsto potřebujeme: 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 6 g prášku do pečiva, 200 g moučkového cukru, 4 žloutky.

Na náplň potřebujeme: 600 g nahrubo strouhaných jablek, 200 g cukru, 100 g vlašských ořechů, 4 bílky, rozinky, skořice.

granny-smith-520775_1280Postup: Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, přidáme žloutky s cukrem utřené do pěny, změklé máslo. Vypracujeme co nejrychleji vláčné těsto. Jednu třetinu těsta oddělíme a dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe chvilku do mrazáku.

Větší část těsta namačkáme do máslem vymazané a moukou vysypané pečící formy. Na těsto rozložíme strouhaná nebo na tenké plátky krájená jablka, posypeme sekanými ořechy, rozinkami a skořicí. Ze čtyř bílků našleháme hustý sníh s postupným přidáváním cukru.

Sníh rozetřeme na jablka, nakonec nastrouháme ztuhlé těsto (na hrubém struhadle). Pečeme v předehřáté troubě, až začne koláč náramně vonět a růžovět, je pečený.

button (8)

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze