Ibišek – jedlé květy

flower-219103_1280Exotické květy ibišku dnes již běžně najdeme na našich zahrádkách, nejen, že jsou krásné, dokonce je můžeme zpracovat v kuchyni. Květy ibišku se běžně přidávají do čajových směsí, můžeme jimi zdobit ovocné zmrzlinové poháry, sklenky se šampaňským, přidáváme je také do letních limonád, osvěžujících studených čajů a bowle.

Sladké dezerty nebo dorty můžeme také ozdobit květem ibišku, který namočíme po okrajích do čokolády a rychle zchladíme.

Domácí malinovka s červeným ibiškem

flower-182424_1280Letní domácí malinovku můžeme doplnit ibiškovým sirupem. Natrháme červené květy ibišku, skládáme je do sklenice a prosypáváme cukrem (můžeme použít cukr třtinový). Otvor obyčejné zavařovací sklenice přikryjeme ozdobným, barevným plátnem a pevně převážeme stuhou. Květy prosypané cukrem necháme ležet zhruba jeden týden v teple (ne na slunci). Potom vše, i s květy svaříme, necháme trochu vychladit a šťávu propasírujeme přes síto a dobře vymačkáme. Ibiškový sirup, svěží mírně kyselé chuti, můžeme smíchat s domácím malinovým sirupem.

Exotický ibišek

Tento krásně kvetoucí keř nebo stromek čítá na tři sta druhů, kvete červeně, růžově, karmínově, bíle a žlutě. Jedlý je tento okrasný druh takzvané čínské růže: Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa)

Krásné a smyslné květy ibišku sice dlouho nevydrží, ale zato rozkvétají postupně a keře ibišku jsou jimi obsypány. Nejvíce jsou květy ibišku uctívány v Polynésii, kde si je dívky zaplétají do vlasů. Keře jsou hojně navštěvovány kolibříky, tito drobní ptáčci svými dlouhými zobáčky za neustálého třepotání křídel sají z květů sladký nektar. Květy jsou symbolem neposedné, pomíjivé lásky, smyslnosti, erotiky a letního flirtování.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze