Jablečný ocet

apples-1008880_1920Na jablečný ocet zužitkujeme velké množství jablečných slupek. Výroba trvá sice delší čas, ale výsledný ocet je zdravý a hodnotný, využijeme jej jako doplněk stravy během redukční diety.

Ingredience pro jablečný ocet: jablečné slupky, na 1 litr vody dáme 150 gramů cukru.

Postup: jablečné slupky dáme do vhodné nádoby, (skleněné, kameninové, porcelánové), a zalijeme je cukerným roztokem.  Nádobu přikryjeme plátnem a převážeme provázkem – během procesu kvašení musí mít do nádoby přístup vzduch. Uložíme na teplé místo, kde obsah nádoby začne kvasit. Až se přestanou tvořit bublinky a slupky klesnou ke dnu, obsah scedíme, slupky odstraníme. Tekutinu vrátíme do čisté nádoby a necháme měsíc až dva uležet – octovat.

Na povrchu tekutiny se může vytvořit povlak, který odstraníme. Postupně ocet ochutnáváme, je-li už dostatečně kyselý, přelijeme jej přes síto do připravených čistých, skleněných lahví se šroubovacím uzávěrem.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze