Jahodový ocet pro osvěžení letních salátů

Nevšední chuť a barva jahod v podobě octa ozvláštní a zvýrazní chuť zálivek do lehkých letních zeleninových salátů.

Ingredience: 1 litr vinného nebo jablečného octa, 1 kg dobře zralých zahradních jahod, snítka bazalky.

Postup: Omyté jahody rozmixujeme na kaši a přendáme do větší skleněné nebo porcelánové nádoby. Vinný nebo jablečný ocet přivedeme k varu, odstavíme a necháme trochu vychladnout. Vlažným převařeným octem zalijeme jahodový protlak, přidáme snítku čerstvé bazalky. Nádobu přikryjeme plátnem nebo utěrkou a postavíme na teplé místo, nejlépe na stolek k oknu, kam svítí slunce. Necháme stát za občasného promíchání zhruba dva týdny. Potom ocet přecedíme přes plátno. Přelijeme do čistých lahví a zavíčkujeme.

Porce jahod obsahuje více vitamínu C než pomeranč. Další tělu prospěšné látky: vláknina, draslík, kyselina listová, flavonoidy (srdce), velký obsah antioxidantů.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?