KÁVA milovaná i zatracovaná

coffee-660401_1280Kávovník je stálezelený strom, plodí červené kávové „bobule“. Kávové boby jsou dvě plochá zelená semena, skrytá v oplodí. Kávové boby se suší a praží, tak získají hnědou barvu. Káva arabika má jemnější chuť a je aromatičtější. Káva robusta je více hořká, ovšem obsahuje o padesát procent více kofeinu než slabší arabika. Kávovníky pocházejí z horských lesů střední Etiopie. Původně se káva užívala jako léčebný prostředek, jako povzbuzující nápoj se začala popíjet zhruba před tisíci lety, především v oblastech středního východu. Léčivé přípravky z listů a kořenů kávovníku se používaly k léčení horečky, nachlazení a zápalů plic. Dnes se kávovníky pěstují ve více než padesáti zemích světa. Pro zajímavost: všechny oblasti, kde se kávovníky pěstují, leží v tropech mezi obratníkem Raka a Kozoroha, tato oblast se nazývá: „kávový pás“.

Káva obsahuje jen zanedbatelné množství vitaminů a minerálů, zato má výrazné antioxidační účinky

Kvalitní kávu můžeme považovat za účinný antioxidační nápoj. Obsahuje fytochemikálie, např. kyselinu chlorogenovou, která má srovnatelné antioxidační účinky jako ovocné a zeleninové fytochemikálie: zlepšuje metabolismus glukózy.

coffee-1009800_1920Kofein, obsažený v kávě, je stimulant, jenž povzbuzuje tělesnou činnost, duševní čilost, probouzí z letargie, snižuje nervozitu, zlepšuje sportovní výkony. Zvyšuje krevní tlak. Mono z nás si ani neumí představit ranní siestu a nastartování do nového dne bez šálku kávy. Káva, jako mírný doping, zvyšuje výkonnost organismu, svalstvo se pomaleji unavuje, podporuje proces látkové výměny v organismu, zvyšuje tělesnou teplotu – zahřívá. Po vypití kávy je příznivě ovlivněn cévní a nervový systém, zlepší se přísun krve do mozku, a tím se zvýší soustředěnost a zrychlí se proces vnímání a myšlení. Káva mírní projevy deprese, ale nikoliv dlouhodobě, také zvyšuje sexuální vitalitu. Káva zrychluje proces trávení, někdo upřednostňuje pití kávy před jídlem. Káva podávaná vzápětí po vydatném jídle může naopak trávení zpomalit, tato záležitost je ale zcela individuální, souvisí s tím, jak má kdo v pořádku trávení jako takové.

Průměrný hrnek běžné kávy obsahuje mezi 60 a 130 miligramy kofeinu. Káva hydratuje organismus, proto bychom ji měli zapíjet sklenkou vody. Kofein také rozšiřuje průdušky, panuje názor, že tři šálky kávy za den potlačují procesy, které doprovází astma nebo sennou rýmu, dokonce i lékařský výzkum se soustředí na léčebné působení kávy na astma. Káva navíc obsahuje tanin, ten chrání zuby před bakteriálním povlakem, který je vstupní branou pro zubní kaz (káva bez cukru).

Nadbytek kofeinu – neúměrné popíjení kávy –  může prohlubovat nadměrné pocení, nerozhodnost, nervozitu, podrážděnost a nespavost

coffee-flower-280734_1920Případně nepříznivě ovlivňuje sklon k náladovosti a depresím, nebo záchvaty paniky, a to vlivem zvýšeného působení adrenalinu a noradrenalinu v krvi, což vede k hyperaktivitě. Látky obsažené v pražené kávě, pokud to s pitím tohoto moku přeháníme, mohou vyvolávat podráždění žaludeční sliznice. Případně vyvolávají zvýšenou produkci žaludeční kyseliny, a následné pálení žáhy. Občas bývá uváděno, že pití kávy, v množství více jak dva šálky denně, snižuje plodnost u žen. Skutečně nadměrné, požitkářské pití kávy může vyvolat problémy s krevním oběhem v organismu. Tělo potřebuje k okysličení dostatek hemoglobinu, ten je, krom jiného, závislý na množství železa, jehož vstřebávání do cévního systému se nadměrným popíjením kávy snižuje. Což se může projevit jako chudokrevnost, anémie, častými bolestmi hlavy, pocením rukou, celkově zhoršenou koncentrací.

Přiměřené denní množství kávy představuje čtyři až šest šálků, což odpovídá zhruba 300 mg kofeinu.

Pikantní recepty na šálek kávy pro mlsné jazýčky

Africká káva. 2 lžičky kondenzovaného slazeného mléka, šálek silné kávy, 3 lžíce kakaového likéru. Všechny ingredience ušleháme v mixéru, přelijeme do sklenic a vhodíme kostku ledu.

Káva Brulot. 1 cl francouzkého koňaku, 1 hřebíček, kousek skořice, špetka strouhané citronové a pomerančové kůry, lžička cukru, šálek silné přefiltrované kávy, šlehačka na zdobení. Koňak, hřebíček, skořici, kůru a cukr zahřejeme v měděné nádobě, obsah zapálíme a lehce promícháme. Do dvou třetin šálku nalijeme horkou kávu, přidáme horký koňak (bez koření a kůry), ozdobíme šlehačkou.

Káva antarktis. 4 porce mleté kávy, 2 dl vaječného koňaku, 4 porce zmrzliny, šlehačka, kakaové granko, višně v rumu.  Kávu přefiltrujeme a necháme vychladnout. Do 4 sklenic nalijeme po 0,5 dl vaječného koňaku, přidáme porci zmrzliny, vše zalijeme studenou kávou, ozdobíme šlehačkou a višní v rumu.

Čertova káva. 4 porce mleté kávy, 4 kousky moka čokolády, 80 ml moka likéru, 2 balíčky vanilkového cukru, 4 lžíce do tuha ušlehané smetany, kousek čokolády na strouhání. Připravíme filtrovanou kávu a rozlijeme ji do čtyř nahřátých šálků, v ještě horké rozpustíme vanil. cukr a čokoládu, potom přidáme likér. Ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou.

coffee-1491100_1920

Vinná káva (pro silné nátury). 4 porce horké filtrované kávy, 2 cl vodky, 1/8 l červeného vína. Horkou kávu smícháme s vínem a směs pomalu přivedeme těsně k varu, ale nevaříme! Nalijeme do větších šálků a zalijeme vodkou.

Karibská káva. 3/4 šálku filtrované kávy, 2 lžíce bílého rumu, 1 lžička cukru, 2 hřebíčky, 1 lžíce strouhané pomerančové kůry, špetka mleté skořice, smetana. Horkou kávu nalijeme do šálku, pomerančovou kůru dáme do nerezové naběračky, přidáme cukr a hřebíčky, zalijeme rumem, zahřejeme nad mírným plamenem a zapálíme. Chvíli flambujeme, pak scedíme a přidáme ke kávě. Dochutíme smetanou a zaprášíme skořicí.

button (11)

Mexická káva. 4 porce mleté kávy, 40 g čokolády, 6 lžic smetany, lžička mleté skořice, špetka mletého muškátového květu, 2-3 lžičky cukru, 4 lžíce šlehačky. Kousky čokolády, smetanu, muškát a skořici rozdělíme do šálků. Zalijeme scezenou kávou, osladíme a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Povrch zdobíme šlehačkou.

Zázvorová káva. Porce kávy na jeden šálek, 1/4 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, lžička medu, 2 lžíce smetany. Kávu a zázvor smícháme, dáme do filtrační vložky kávovaru nebo do kávového filtru a připravíme kávu obvyklým způsobem. V šálku kávu osladíme medem, povrch zdobíme smetanou.

Oříšková káva. 4 porce kávy, 2 lžičky jemně mletých pražených oříšků, 2 lžičky cukru, 4 polévkové lžíce šlehačky ušlehané do tuha, 1 lžička sekaných oříšků. Kávu a mleté oříšky svaříme ve vodě v množství na čtyři šálky, a necháme 5 minut louhovat. Osladíme cukrem a rozdělíme do šálků. Zdobíme šlehačkou a sekanými oříšky.

coffee-1239549_1920

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze