30.12.2016

Kiwano – africká rohatá okurka

Zralé kiwano chutná jako kombinace okurky, kiwi a banánu. Někteří chuť přirovnávají k citronovému melounu či kiwi. Kiwano se řadí mezi zeleninu, má podlouhlý oválný tvar s ostnatými výběžky. Nejvíce se hodí do salátů, ale dá se použít i jako obloha k masu.

Kiwanu se říká africká rohatá okurka nebo meloun a původně se pěstovalo v Africe. Plody zeleniny se konzumují bez slupky a podobně jako třeba kiwi je možné vyjídat dužinu lžičkou.

Kiwano má oválný tvar s výběžky, slupka má žlutooranžovou barvu a dužina, ve které jsou drobné jedlé pecky, je žlutá až zelená. Kiwano se dá v Česku pěstovat, většinou ve skleníku či foliovníku, ale obecně se zelenině daří v subtropických oblastech. V obchodech by mělo mít světle oranžovou slupku bez skvrn a otlačených míst.

Plody kiwana obsahují mnoho vitamínů: draslík, vitamnin C a A, vlákninu a hořčík. Nejčastěji se používá do salátů, marmelád, můžete ho ale přidat do sladkých i slaných pokrmů, skvěle se hodí k masu nebo jogurtu.

Ačkoli se kiwano původně pěstovalo v Africe, dnes se mu nejvíce daří na Novém Zélandu, v Austrálii, Chile nebo Kalifornii.

Zdroj: Lidovky.cz

Diskuze







error: Obsah je chráněn autorským zákonem.