Kopřivový sirup

stinging-nettle-335447_1280-300x225Jedna lžíce kopřivového sirupu denně poslouží jako jarní posilující a očistná kůra. Kopřiva má výraznou chuť, komu nechutná kopřivový čaj, může si vyrobit sladký kopřivový sirup.

Ingredience: zhruba 80 až 100 mladých vrcholků kopřivy, 1,5 kg cukru, (zdravější variantou obyčejného bílého cukru je cukr třtinový).

Postup: čerstvou kopřivovou nať opláchneme a ihned umeleme nebo s trochou vody rozmělníme tyčovým mixérem. Kopřivovou hmotu odměříme a smícháme se stejným množstvím vody. Dvě hodiny necháme odpočívat. Mezitím zahříváním rozpustíme 1,5 kg cukru v 1,5 l vody. Kopřivový výluh dobře procedíme a smícháme s cukrovou vodou. Dáme na plotnu a přivedeme k varu, ihned sundáme, nevaříme. Sirup rozlijeme do menších skleněných lahviček (nejlépe z tmavého skla) se šroubovacím uzávěrem.

Květomluva podle pohanských tradic  zjistit více)

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze