Kostivalová mast

comfrey-770769_1280Kostival je léčivá bylina s krásnými modrofialovými květy. Léčivé účinky má kořen, který sbíráme na jaře před začátkem vegetace – březen, duben, nebo na podzim zhruba do konce září, začátku října. Sám název této statné byliny napovídá, jak ji využít: zmírňuje bolest kloubů, šlach a vazů, podporuje zhojení zlomenin, podlitin, modřin, podvrtnutí kotníku. Kostivalová mast ošetří křečové žíly, drobná povrchová poranění a podobně. Působí také protizánětlivě a podporuje obnovu narušené tkáně. Kostivalový kořen, ani jiné jeho části neužíváme vnitřně.

comfrey-753174_1280Kostivalová mast se sádlem: omyjeme šest kousků čerstvého kořene, podélně rozkrojíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na mírném plameni pomalu rozehřejeme 250 g domácího (nesoleného) sádla. Přidáme nastrouhaný kořen a za stálého míchání krátce osmažíme. Dáváme pozor, tuk nesmíme přepálit. Poté odstavíme a necháme odpočívat do druhého dne. Potom směs sádla a kořene kostivalu pouze rozehřejeme, přecedíme, dobře vymačkáme. Výsledná mast by neměla obsahovat zbytky rostliny. Tekuté kostivalové sádlo nalijeme do menších kelímků s uzávěrem, a uložíme do ledničky.

Obklady: na jemno nastrouháme dva dílky kostivalového kořene, jeden dílek syrové brambory a kousek celeru. Promícháme, dáme na plátno a přiložíme na bolavé místo.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze