7.4.2017

Makové mléko a vápník

Mák vždy symbolizoval spánek. Mléko z něj vytvořené zase přivolává podle lidových pověstí krásné sny. Ale pozor, nezaměňovat makové mléko za odvar z makovic! Ten se totiž dřív opravdu používal jako uspávací prostředek, ostatně účinky opia jsou obecně známé. Při výrobě makového mléka nám ale jde o něco úplně jiného. Mák je totiž rostlina s nejvyšším obsahem vápníku (1400 mg/100g), a proto je určitě na místě, začlenit tuto dobrotu do našeho jídelníčku. Mák obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny, 40 – 60% hodnotného oleje, velké množství vlákniny a je také významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. V makovém mléce je 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý, takže makové mléko pomáhá při překyselení organismu.

Mák je rostlina s nejvyšším obsahem vápníku na celé naší planetě

Mák obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. Mák je vysoce zásaditý a pokud makové mléko neosladíte, pomůže při překyselení organismu, což je při dnešním způsobu stravování, zcela běžné.

Na výrobu cca 800 ml makového mléka potřebujeme dvě základní ingredience:

100 g máku (může být modrý, ale i bílý – mléko z bílého máku bude mít malinko oříškovější chuť)
800 – 1000 ml vody (když použijete jen 800 ml vody, vyrobíte mléka méně, ale bude krémovější)

Mák propláchneme, zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme přes noc stát při pokojové teplotě.  Vodu preferujte pokud je to možné ze studánky. Zrnka máku budou sedat ke dnu nádoby. Směs můžete občas promíchat, není to ale nutné. Ráno bude tekutina našedlá, protože se z máku postupně uvolnil tuk. Nenechte se tím odradit! Přelijte směs do mixéru a spusťte jej na plné otáčky. Teprve mixováním nabobtnalého máku se totiž do nápoje dostanou cenné látky. Nápoj bude pěnit, právě díky uvolněnému tuku, a výrazně zesvětlá. Bude mít až mléčně bílou barvu. Pak už jen zbývá makové mléko přecedit.

My doma na scezení používáme velmi jemné sítko, které nám jinak slouží na přípravu sypaných čajů. Příjemně se s ním manipuluje, protože skvěle zapadne do hrnku či sklenice, a navíc, postup už nemusíme opakovat. Tekutinu v sítku stačí lehce promíchat lžičkou, aby filtrace proběhla rychleji. Pokud se Vám bude zdát, že struktura nápoje po prvním scezení ještě není dostatečně jemná, nebojte se scezení zopakovat. Vystačíte si i s klasickými jemnými kuchyňskými sítky, použít ale můžete také lněné plátno, speciální vak na výrobu ořechových mlék, anebo třeba obyčejnou silonovou punčochu.

Pokud potřebujete tělu ulevit od překyselení, rozhodně mléko nedoslazujte cukrem, vypijte ho jen tak, neochucené. Jestliže se ale do přípravy makového mléka pouštíte ze zvědavosti, zkrátka na chuť, vyzkoušejte jej třeba s datlemi, s troškou medu nebo s jiným přírodním sladidlem. Chutnat Vám určitě bude také varianta se skořicí, anebo hotové mléko rozmixujte s banánem.

Makové mléko vypijte nejlépe hned za čerstva, není dobré jej skladovat. A co se zbytkem? Vyluhovaný mák rovnou vyhoďte, je bez chuti a nezůstanou v něm žádné živiny.

Zdroj receptu: Makové mléko

Diskuze