Nápoj plný vitamínů – borovice

pine-588159_1280Od podzimu až do konce zimního období si můžeme z každé procházky lesem přinést domů letošní – mladé chvojí borovice. (Starší chvojí netrháme, jehličky obsahují více hořčičných látek). Po celou zimu jehličí borovice neztrácí vitamin C. Nápoj pomáhá překonávat únavu. Jehličí nikdy nesušíme, použijeme vždy čerstvé – větvičky vydrží ve váze s vodou, a zachovají si vitamín C – zhruba po dobu jednoho měsíce.

Vitamínový nápoj z borovicového jehličí

Postup: 50 g opláchnutého jehličí (bez větviček) narušíme paličkou v hmoždíři, (případně, pokud nemáme hmoždíř, jehličí nastříháme nůžkami na menší kousky, ale rozdrcením jehličí docílíme výraznější chuti.) Přendáme nejlépe do skleněné nebo porcelánové nádoby a zalijeme půl litrem vroucí vody. Na tmavém chladném místě necháme vylouhovat po dobou dvou hodin (ne déle, nápoj by zhořkl). Poté vitamínový nápoj přecedíme a necháme ještě hodinku stát – u dna se vytvoří sedlina. Poté opatrně slijeme a již čirý nápoj ochutíme medem. Neskladujeme do druhého dne, po malých sklenkách popíjíme.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze