O chmelu, oroseném pivu a vitaminech

O chmelu, oroseném pivu a vitaminechDnešní článek je trochu z jiného „soudku“ o zdraví, o chmelu a zlatavém moku s hustou pěnou. Výraznou chuť orosenému, správně vychlazenému pivu dávají zdraví prospěšné silice a třísloviny obsažené v plodech (drobné žlutozelené nažky) chmelu otáčivého – vytrvalé byliny s pravotočivým stonkem. Tradiční výroba piva se neobejde bez chmelových šištic – hlávek samičích květů a extraktu z nich. Chmelové šištice obsahují hořčiny, které dodávají pivu tu správnou chuť a aroma. Pivní aroma je skryté v okvětí a nažkách v podobě nahořklé vonné látky – lupulin. Mladé šištice, sbírané před dozráním, obsahují vitaminy a minerální látky.

Chmel otáčivý – zdraví prospěšná bylina

Látky obsažené v sušeném chmelu působí sedativně, močopudně (čistí ledviny), hořčiny podporují chuť k jídlu a trávení, léčí poruchy trávení. Hořké chmelové látky mají pozitivní vliv na správnou funkci žlučníku. Chmel má dezinfekční účinky, zmírňuje křeče při střevních kolikách, působí jako mírné sedativum, vhodné při potížích s usínáním a poruchách spánku. Působí také jako mírné diuretikum (při potížích s prostatou). Navíc šištice chmelu obsahují látky podobné ženským pohlavním hormonům, mají tedy schopnost regulovat menstruační cyklus a mírnit příznaky klimakteria, zatímco u mužů tlumí pohlavní (sexuální) pud. Chmelové šištice snižují úzkost, nervozitu, psychické napětí a neklid způsobený stresem a vyčerpáním. Snižují (hysterické) sexuální předráždění. Odvar z chmelu (samičí květenství) se přidává do koupelí, příznivě působí na oplachování vlasů, na růst a kvalitu vlasů. Sušené chmelové šištice, nebo různé čajové směsi s chmelem, jsou k dostání v lékárnách. Často se chmel kombinuje například s kozlíkem lékařským, a bývá součástí dětských čajů. Sušený chmelový produkt uchováváme v suchu a ve tmě, ve vlhku a na světle se účinek drogy podstatně snižuje. Sušená bylina rychle ztrácí léčivé účinky, proto ji používáme pouze jednu sezónu (maximálně jeden rok).

O chmelu, oroseném pivu a vitaminech              O chmelu, oroseném pivu a vitaminech

Pěstování chmele – Humulus Lupulus – chutí kořenitě hořké, jako zahradní rostliny v podobě koření s léčivými účinky, podporoval již císař Karel IV.

Za jeho časů se na panských stolech objevoval chmel jako lahůdka v podobě čerstvých chmelových výhonků ochucených solí, pepřem, olejem a octem. Uvádí se ale, že takto připravený chmel na jedné straně podporuje zdraví, na druhé straně snižuje libido a sexuální aktivitu, především u mužů.

Pokud máte vlastní zahradu či zahrádku, chmel otáčivý (samičí rostliny) můžete pěstovat jako bylinu nebo pěknou okrasnou, popínavou rostlinu na pergolách, dřevěných konstrukcích nebo plotech. Chmel je nenáročná rostlina, v kořenech vytrvalá, která se na jaře, nejen pro potěšení oka, vždy znovu zazelená.

O chmelu, oroseném pivu a vitaminech

Wikipedie: Pivo je staroslověnské slovo, které označovalo „nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější“.

„Pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit místo, kde bylo uvařeno první pivo. Jako země původu se uvádí Mezopotámie, (již v 7. tisíciletí př. n. l). 

Předpokládá se, že pivo bylo objeveno náhodně, díky tehdejšímu skladování obilí v hliněných nádobách. Do některých nádob nejspíše natekla voda a došlo ke kvašení, jehož výsledkem byla voda s příjemnou omamnou chutí. Následně se začaly z obilí připravovat kvašené nápoje cíleně, což byl jakýsi druh piva Sumery nazývaný kaš, Babyloňany šikarum. Vaření piva bylo většinou doménou žen.

Další záznamy o přípravě piva pocházejí ze starověkého Egypta, který je občas považován za původní zemi objevu piva. Staří Egypťané označovali kvasící nádobu, používanou při výrobě, slovem namset, které nejspíše pochází z akkadského slova namzítu. Egypťané používali pro výrobu piva ječmen, ze kterého vyráběli slad a různé typy pšenice namísto chmele. Absence chmelu pak měla za následek, že pivo mělo nasládlou chuť.“

O chmelu, oroseném pivu a vitaminech        O chmelu, oroseném pivu a vitaminech

Pochoutka z mladých chmelových šištic

Chmelový chřest: pro přípravu pokrmu se používají na jaře sbírané, mladé chmelové puky. Lidově zvané také „pazoušky“ nebo „chmelníček“.

Na jeden kilogram čerstvých chmelových puků potřebujeme: dvě lžíce mandlových lupínků, špetku sušené pomerančové kůry (bio produkt), jednu lžíci pomerančové a lžičku citronové šťávy, dvě lžíce kvalitního olivového oleje (za studena lisovaného), sůl, pepř.

Chmelové puky vaříme v páře jen tak dlouho (pár minut), aby zůstaly křehké a nerozvařené. Přendáme na servírovací talíř a ihned podáváme posypané nasucho dozlatova opraženými mandlovými lupínky. Přelijeme pomerančovým dresinkem: našleháme všechny uvedené ingredience.

Sušené chmelové šištice pro zdraví

Spánek: 1 čajová lžička sušené byliny na šálek vody. Pijeme večer před spaním.

Ženský čaj: 1 lžíce sušených šištic chmelu otáčivého se zalije 250 ml vody a bez pokličky se nechá 15 minut odstát. Poté nápoj přecedíme a pijeme slazený medem. Během bolestivé menstruace se popíjí 2 až 3 šálky (ne více) chmelového čaje denně.

O chmelu, oroseném pivu a vitaminech

A jak je to s „pivními vitaminy“ vzhledem ke zdraví?

Stejně jako u vína, tak i u piva platí, že je zdraví prospěšné v malém množství – při střídmé konzumaci. Za malé množství bývá udáváno: jeden až dva „orosené poháry“ piva denně (jeden litr). Podobně jako jedna až dvě sklenky vína denně. Pivo je bezesporu „zdravější“, než barevné sladké limonády a nápoje vyráběné s umělým sladidlem a dochucovacími chemickými přípravky.

O chmelu, oroseném pivu a vitaminech

Eshop – INSPIRACE PRO ŽIVOT

Pivo obsahuje vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin), kyselinu listovou, sacharidy (rychlé kalorie), bílkoviny, minerální látky (draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, křemík). V souhrnu obsahuje pivo přibližně 2000 různých látek, kromě nízkého obsahu alkoholu, obsahuje také látky s antioxidačním účinkem.

Uvádí se, že popíjení piva v malém množství – sklenka piva po obědě pro dobré trávení, příznivě působí také proti vzniku atherosklerózy. Působí proti kornatění tepen, podporuje krevní oběh.

Takže pokud člověk není zrovna „ochmelka“, může si chmelového moku dopřát „s mírou“ bez obav o své zdraví.

O chmelu, oroseném pivu a vitaminech

Související odkaz: Pivo jako součást pitného režimu moderní ženy:

„Nadměrná spotřeba sebezdravějších potravin a nápojů je škodlivá. U piva snad o to více, že obsahuje zákeřný návykový ethylalkohol, i když v jednom půllitru ve zcela neškodné a dokonce prospěšné míře (cca 20 ml alkoholu).

Přestože 15 % žen podle průzkumu agentury Stem/Mark pravidelně pije lahvové 10° pivo (točené jen 5 % žen), mnohé z nich si neuvědomují významný zdravotní rozdíl mezi nadměrnou a mírnou spotřebou piva. Pochopení zdravotních předností tradičního českého nápoje by mělo vést na jedné straně k omezení konzumace tam, kde má nadměrné pití piva blízko k alkoholismu, na druhé straně k definitivnímu zařazení mírné spotřeby tohoto nápoje do pitného režimu žen v zájmu jejich zdraví.

Tak, jako je spotřeba piva nevyvážená, tak je nevyvážený i celý pitný režim. Pijeme málo a v nevhodné skladbě. Jen málokterá žena vypije denně 2-2,5 litru vody ve vhodných nápojích (pozor – pivo obsahuje 92 % vody), za to hodně vypijí silně močopudných nápojů s kofeinem, které je vlastně odvodňují, tedy vysušují (káva, skupina colových nápojů), a vysokoenergetických limonád slazených cukrem. Pivo není zdaleka tak energetické, jak se ženy domnívají. V půllitru desítky je v průměru okolo 200 kcal energie, zatímco v půllitru ovocné šťávy nebo mléka okolo 250 kcal a v půllitru vína dokonce 300 kcal energie. Podíl energie z cukrů na celkovém obsahu energie v pivu je 60 %. Pivo obsahuje jak cukry jednoduché, které se spalují rychle, tak „pomalé“ cukry – tzv. dextriny, z nichž se uvolňuje energie ještě dlouho po požití. Tím zajišťuje dodávku energie do těla nejen těsně po napití, ale i později. Cukry se v těle nehromadí, rovnoměrně se spalují a nepřeměňují se na obávaný tuk.“


Recepty na domácí likéry: Likér s kardamomem a zázvorem, Keltská úplňková medovina, Pomerančový likér s limetkou a badyánem, Lahodná domácí griotka, Vynikající borůvkový likér se skořicí, Bezinkový likér

O chmelu, oroseném pivu a vitaminech

Diskuze

error: Obsah je chráněn autorským zákonem.