O jablku a jablečném závinu

strudel-1061146_1920Jablka jsou bohatá na vlákninu, vitamín C, a pro tělo žádoucí antioxidanty – říká se, že nejméně jedno jablko denně je elixírem pro srdce, žaludek a především pro játra. Jablka navíc obsahují různé, pro tělo potřebné přírodní sloučeniny, například flavonoidy, karotenoidy (beta-karoten). Středně veliké jablko obsahuje kolem pěti gramů vlákniny.

Zdraví ukryté v jablku

Jablka se doporučují také během nízkotučné diety, tři jablka denně podpoří úbytek nadváhy. V některých výzkumech se uvádí, že pravidelná konzumace jablek pomáhá zabránit ztrátě paměti ve stáří. Jablka, jako málo sladké ovoce, jsou také doporučována diabetikům. Nejvíce vitamínu C je pod slupkou, jablka jíme celá, kromě jádřince. Jablka skladujeme v chladu, v teple se rychle kazí.

Rozkrojené jablko nezhnědne, pokud jej pokapeme citronovou šťávou. Jablka přidáváme do ovocných salátů, sladkých dezertů, cereálních snídaní s ovesnými vločkami. Jablkovou chuť doplní vlašské ořechy a sladké omáčky z brusinek.

apple-1055000_1920Rychlé, dobré a osvědčené těsto na jablečný závin

Na těsto potřebujeme: 30 dg hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 2 celá vejce, špetku soli, 1 kostku Hery, 2 lžíce octa. 1 celé vejce na potření závinu.

Na náplň potřebujeme: strouhaná jablka, vanilkový cukr, skořici, jemně strouhaný kokos nebo sekaná jádra vlašských ořechů.

Postup: Předem si nastrouháme jablka, množství takové, jak má kdo rád. Na vál dáme odměřenou mouku a promícháme ji se solí a práškem do pečiva. V mouce uděláme důlek, do kterého rozklepneme strudel-slice-1061147_1920vejce, a přidáme ocet. Na hrubém struhadle nastrouháme Heru. Vše dobře propracujeme v hladké a vláčné těsto. Těsto rozdělíme na dva dílky, rozválíme na vále poprášeném hladkou moukou, a rovnoměrně poklademe strouhaným jablkem. Jablka podle potřeby osladíme vanilkovým cukrem, ochutíme skořicí, jemně strouhaným kokosem nebo sekanými vlašskými ořechy, můžeme přidat také rozinky. Těsto s jablky stočíme do závinu. Vidličkou rozšleháme jedno celé vejce, a mašlovačkou závin potřeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 min.

pravidla

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze