9.2.2015

Ochucený olivový olej

food-607266_1280Panenský olivový olej můžeme ochutit různými druhy bylinek a koření. Ochucený používáme do zeleninových salátů, na těstoviny a nakládané sýry. Použijeme za studena lisovaný kvalitní olivový olej. Naložený olej necháváme macerovat většinou dva týdny v chladu a temnu. Nakládat do olivového oleje můžete bylinky a koření dle vlastní chuti. Zde nabízím několik zajímavých typů.

Ochucené olivové oleje

chili-607113_1280Pepřový olej: do malé šroubovací sklenice, zhruba na 125 ml oleje dáme 3-4 feferonky pokrájené na kolečka, 4 lžičky barevného pepře – celé kuličky. Zalijeme olejem, zavíčkujeme a necháme dva týdny stát. Olej není nutné přecedit.

Česnekový olej: Utřeme dva stroužky česneku se špetkou soli, dáme do zavařovací sklenice, zalijeme olejem a zavíčkujeme. Necháme uležet, stačí tři čtyři dny. Poté olej přecedíme. Česnekový olej je aromatický, vhodný na nakládání masa, pro silné nátury i do zeleninových salátů a majonéz.

Citronový olej: do sklenice dáme do spirály sloupnutou slupku z dobře omytého citronu, 1 lžičku citronové šťávy a zalijeme olejem. Necháme stát asi jeden týden. poté přecedíme.

food-400405_1280Bazalkový olej: asi tři větvičky bazalky zalijeme v menší sklenici olejem a necháme dva týdny macerovat. Potom olej přecedíme.

Bazalkový s citronem: do sklenice dáme kůru z jednoho citronu, celou feferonku, stroužek česneku v celku. Zalijeme olejem a necháme macerovat dva týdny.

Šalvějový olej: postupujeme stejně, jen do sklenice dáme svazeček šalvěje, čerstvou feferonku, tři kuličky nového koření.

Heřmánkový olivový olej do koupele: hojivě působí na vyrážky.

Zavařovací sklenici naplníme květem heřmánku a zalijeme olejem. Sklenici zavřeme a olej necháme dva až tři týdny stát na sluníčku. Poté přefiltrujeme. Přidáváme do celkové koupele, do lázně na ruce nebo do koupele nohou.

Diskuze