Ochucený olivový olej

food-607266_1280Panenský olivový olej můžeme ochutit různými druhy bylinek a koření. Ochucený používáme do zeleninových salátů, na těstoviny a nakládané sýry. Použijeme za studena lisovaný kvalitní olivový olej. Naložený olej necháváme macerovat většinou dva týdny v chladu a temnu. Nakládat do olivového oleje můžete bylinky a koření dle vlastní chuti. Zde nabízím několik zajímavých typů.

Ochucené olivové oleje

chili-607113_1280Pepřový olej: do malé šroubovací sklenice, zhruba na 125 ml oleje dáme 3-4 feferonky pokrájené na kolečka, 4 lžičky barevného pepře – celé kuličky. Zalijeme olejem, zavíčkujeme a necháme dva týdny stát. Olej není nutné přecedit.

Česnekový olej: Utřeme dva stroužky česneku se špetkou soli, dáme do zavařovací sklenice, zalijeme olejem a zavíčkujeme. Necháme uležet, stačí tři čtyři dny. Poté olej přecedíme. Česnekový olej je aromatický, vhodný na nakládání masa, pro silné nátury i do zeleninových salátů a majonéz.

Citronový olej: do sklenice dáme do spirály sloupnutou slupku z dobře omytého citronu, 1 lžičku citronové šťávy a zalijeme olejem. Necháme stát asi jeden týden. poté přecedíme.

food-400405_1280Bazalkový olej: asi tři větvičky bazalky zalijeme v menší sklenici olejem a necháme dva týdny macerovat. Potom olej přecedíme.

Bazalkový s citronem: do sklenice dáme kůru z jednoho citronu, celou feferonku, stroužek česneku v celku. Zalijeme olejem a necháme macerovat dva týdny.

Šalvějový olej: postupujeme stejně, jen do sklenice dáme svazeček šalvěje, čerstvou feferonku, tři kuličky nového koření.

Heřmánkový olivový olej do koupele: hojivě působí na vyrážky.

Zavařovací sklenici naplníme květem heřmánku a zalijeme olejem. Sklenici zavřeme a olej necháme dva až tři týdny stát na sluníčku. Poté přefiltrujeme. Přidáváme do celkové koupele, do lázně na ruce nebo do koupele nohou.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze