Ostružinový džem s malinami

Vzpomínáte na babiččiny sladké vdolky nebo lívanečky s domácí marmeládou? Domácí džem, podle oprášených ,,retro“ receptů ze šuplíku po babičce, dá sice trochu práce, ale rozhodně stojí za to vyrobit si alespoň pár skleniček. Ostružiny mají velký obsah antioxidantů, vitaminu C. Antioxidanty snižují riziko srdečních chorob. Nálev z ostružinového listí pomáhá při krvácení z  dásní a bolestech v krku. Stejný účinek má žvýkání ostružinového listí.

DŽEM S  OSTRUŽINAMI A MALINAMI

Ingredience: ovocný protlak z ostružin a malin. Na 2,5 kg protlaku dáme 1,5 kg cukru.

Postup: Ostružiny a maliny bez stopek a lístků dáme na plotnu, podlijeme menším množstvím vody. Ovoce na mírném plameni za stálého míchání rozvaříme. Potom propasírujeme (odstraníme tak zrníčka). Podle množství ovocného protlaku přidáme cukr, opět dáme na plotnu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Správnou hustotu džemu zjistíme, když odebereme trošku na lžičku a necháme vystydnout. Hotový džem nalijeme pomocí trychtýře do připravených čistých skleniček, ihned zavíčkujeme. Sklenice otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.

Ostružiny mají velký obsah antioxidantů

Jsou zdrojem vlákniny, flavonoidů, a vitamínu C. Antioxidanty obsažené v ostružinách, například kvercetin, mají vliv správnou činnost srdce. Ostružiny mají více antioxidantů než jahody a maliny. Žvýkání listů ostružiníku zlepšuje sklon ke krvácivosti dásní, a mírní bolest v krku.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?