Ovoce kaki – vitamín A

kaki-687896_1920Ovoce sladké chuti – kaki – představuje ve starém Řecku pokrm bohů

Roste na stromě z čeledi ebenovitých jménem tomel. Kaki existuje na dva tisíce odrůd, různých tvarů, velikostí  a barev od žlutooranžové až po červenooranžovou. Pochází z Číny a Japonska. Ne všechny druhy jsou sladké, některé mají trpkou, svíravou chuť. Jedlá je dužina i se slupkou, odstraňují se pouze semínka a kalich. Plody vybíráme s hladkou lesklou slupkou, pravidelného tvaru a s tmavočerveným nádechem. Ovoce kaki, někdy se můžeme setkat i s názvem ,,churma“, obsahuje řadu minerálů, je bohatým zdrojem vitamínu A, a o něco méně obsahuje vitamínu C. Obsahuje antioxidanty. Je bohaté na vlákninu.

Ovoce kaki má všestranné použití

juice-1041821_1280Kaki přidáváme do salátů, pudinků, ovocných dezertů, na vdolky s tvarohovým krémem, vafle a lívanečky. Vhodné je do cereálních snídaní s ovesnými vločkami, do ovesných kaší. Vynikající je v podobě koktejlu, rozmixované společně s jahodami. Z kaki můžeme připravit dušené pyré, džemy, dětské přesnídávky. Výborně doplní míchané ovocné džusy. Dobře se kombinuje s méně sladkým ovocem. Výborně doplní zeleninové, dietní drinky – například je můžete vyzkoušet rozmixované s ledovým salátem, čerstvými špenátovými listy a kouskem červené řepy. Kaki, pokud není přezrálé, můžeme také kandovat.

Kaki skladujeme v lednici, ale ne dlouho, rychle změkne. Doporučuje se nekupovat ovoce bez lístků na vrcholku. Před konzumací odstraníme jádřinec.

Kaki se sýrem

Méně zralé kaki dobře opláchneme, nakrájíme na plátky, pokapeme citronem nebo limetkovou šťávou. Lehce posolíme, zaprášíme mletou chilli papričkou a přiložíme plátek sýra. Nakrájené na kostičky doplní sýrové jednohubky.

exkurze

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze