Pampeliškové víno a med

dandelion-758778_1280Pampeliška je často opomíjená bylinka, přitom je zajímavě použitelná v kuchyni. Medově sladká chuť čerstvých květů pampelišek (okvětních lístků) se rozvine v zeleninových salátech, vařené rýži nebo v těstovinách. Nerozvité květy pampelišky, restované na másle, podáváme jako pikantní přílohu. Hrst pampeliškových květů můžeme na týden naložit do vína, poté přefiltrovat a za teplých letních večerů popíjet. Případně si rovnou vyrobíme domácí pampeliškové víno.

Pampeliškové víno

dandelion-111010_1280Budeme potřebovat: 4,5 litru vody, 1,5 kg cukru, 40 gramů čerstvých kvasnic, dva pomeranče, čerstvé pampeliškové květy i s kalíšky (zhruba 1,5 litru).

Postup: Květy pampelišek dáme do větší porcelánové nádoby, zalijeme zhruba 2,5 litrem vroucí vody. Takto spařené květy necháme do druhého dne louhovat, nejlépe dvacet čtyři hodin. Poté nálev scedíme, květy odstraníme. Pampeliškový výluh přelijeme do pětilitrového demižonu. Přidáme ve dvou litrech převařené vody rozpuštěný cukr, na tenké plátky pokrájené, dobře očištěné pomeranče. Nakonec na hladinu přidáme v malém množství teplé vody rozpuštěné droždí. S obsahem demižonu již nemícháme, pouze jej uzavřeme kvasnou zátkou. Demižon odstavíme na šest týdnů na teplé místo a necháme pampeliškové víno v klidu pracovat. Potom obsah demižonu přefiltrujeme do lahví, dobře uzavřeme a na delší čas, nejlépe na pět až šest měsíců, uložíme do sklepa a necháme dozrát.

Pampeliškový med

Pampeliškový med má jemnou zvláštní chuť, je vhodný do teplého i studeného letního čaje. Je vhodný též k ochucení ovesných vloček nebo ovesné kaše.

Ingredience: Zhruba 200 pampeliškových květů (bez stopek a listů), 1 citron, 1 kg cukru, 1,5 l vody.

Postup: na pampelišky nalijeme  převařenou, vychlazenou vodu, přidáme celý pokrájený citron. Citron dobře omyjeme a k pampeliškám přidáme bez pecek. To celé necháme dvě hodiny odpočívat a potom přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme dvacet čtyři hodin stát pod pokličkou. Potom vše přecedíme přes plátno. Do výsledné tekutiny přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Hotový med plníme ještě horký do menších sklenic a zavíčkujeme. Uchováváme v chladu.

dandelion-1306911_1920

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze