28.5.2015

Pampeliškové víno, káva a med

dandelion-758778_1280Pampeliška je často opomíjená bylinka, přitom je zajímavě použitelná v kuchyni. Medově sladká chuť čerstvých květů pampelišek (okvětních lístků) se rozvine v zeleninových salátech, vařené rýži nebo v těstovinách. Nerozvité květy pampelišky, restované na másle, podáváme jako pikantní přílohu. Hrst pampeliškových květů můžeme na týden naložit do vína, poté přefiltrovat a za teplých letních večerů popíjet. Případně si rovnou vyrobíme domácí pampeliškové víno.

Pampeliška je kouzelná už jen tím, kolika lidovými jmény se může pochlubit: lucernička, čertovo mléko, lví zub, dandelion, pumpelice, smetaník, kněží koruna, kačenec, hadí mlíčí.

To je romantiky, na jednu ne zrovna milovanou ,,zahradní“ rostlinu! Nektar z pampeliškových květů je lahůdkou pro motýly. Mimo to je pampeliška sluneční rostlina, energeticky vibruje také s planetou Jupiter, živlem vzduchu a bohyní Hekaté. Kořen pampelišky, dobře usušený, Keltové přidávali do vonných kadidel, především na dušičky – keltský svátek Samhain. Pampeliškové kořeny přidáváme do kadidel určených k meditaci a myšlenkové očistě. Dříve se z pampeliškových kořenů pražila „káva“.

Pampeliškou můžeme dochutit zeleninové saláty

Zeleninové saláty: můžeme doplnit velmi chutnými, na vitamíny bohatými listy pampelišek, pokud však použijeme nenápadný fígl: pampelišku přikryjeme bedničkou, ve tmě narostou křehké bílé listy zbavené chuťově nepříjemných hořčin.

Medově sladká chuť čerstvých květů pampelišek (okvětních lístků) se rozvine v zeleninových salátech, vařené rýži nebo v těstovinách. Nerozvité květy pampelišky, restované na másle, podáváme jako pikantní přílohu. Hrst pampeliškových květů můžeme na týden naložit do vína, poté přefiltrovat a za teplých letních večerů popíjet. Případně si rovnou vyrobíme domácí pampeliškové víno.

Pampeliškové víno

dandelion-111010_1280Budeme potřebovat: 4,5 litru vody, 1,5 kg cukru, 40 gramů čerstvých kvasnic, dva pomeranče, čerstvé pampeliškové květy i s kalíšky (zhruba 1,5 litru).

Postup: Květy pampelišek dáme do větší porcelánové nádoby, zalijeme zhruba 2,5 litrem vroucí vody. Takto spařené květy necháme do druhého dne louhovat, nejlépe dvacet čtyři hodin. Poté nálev scedíme, květy odstraníme. Pampeliškový výluh přelijeme do pětilitrového demižonu. Přidáme ve dvou litrech převařené vody rozpuštěný cukr, na tenké plátky pokrájené, dobře očištěné pomeranče. Nakonec na hladinu přidáme v malém množství teplé vody rozpuštěné droždí. S obsahem demižonu již nemícháme, pouze jej uzavřeme kvasnou zátkou. Demižon odstavíme na šest týdnů na teplé místo a necháme pampeliškové víno v klidu pracovat. Potom obsah demižonu přefiltrujeme do lahví, dobře uzavřeme a na delší čas, nejlépe na pět až šest měsíců, uložíme do sklepa a necháme dozrát.

Pampeliškový med

Pampeliškový med má jemnou zvláštní chuť, je vhodný do teplého i studeného letního čaje. Je vhodný též k ochucení ovesných vloček nebo ovesné kaše.

Ingredience: Zhruba 200 pampeliškových květů (bez stopek a listů), 1 citron, 1 kg cukru, 1,5 l vody.

Postup: na pampelišky nalijeme  převařenou, vychlazenou vodu, přidáme celý pokrájený citron. Citron dobře omyjeme a k pampeliškám přidáme bez pecek. To celé necháme dvě hodiny odpočívat a potom přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme dvacet čtyři hodin stát pod pokličkou. Potom vše přecedíme přes plátno. Do výsledné tekutiny přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Hotový med plníme ještě horký do menších sklenic a zavíčkujeme. Uchováváme v chladu.

dandelion-1306911_1920

Recept odjinud: Káva z kořene pampelišky

Příprava kávy z kořene není nějak náročná. Musíme ho nejdříve někde vykopat, přinést domů a pořádně omýt. Pak kořen nakrájíme na přibližně centimetrové kousky, které necháme usušit či spíše upražit v troubě rozehřáté na přibližně dvě stě stupňů. Případně ho lze pražit i na suché pánvi. V obou případech musíme kontrolovat, aby se nám nezačal připalovat – jestliže nám nějaký kousek i přes veškerou snahu a míchání zčerná, raději ho vyhoďme. Když už je kořen pampelišky suchý a tvrdý, umeleme ho v kávovém mlýnku. Nyní můžeme směs znovu krátce (tři až pět minut) upražit na pánvi a nebo rovnou uskladnit. Nejlepší je nejdříve ochutnat rovnou umletou kávu a pak si připravit menší porci podruhé pražené a porovnat chuti. A rozhodnout se pro tu, co nám vyhovuje nejvíce. Káva z pampelišky by se měla uskladnit v uzavíratelné skleněné nádobě v suchém a tmavém místě.

A k čemu nám pampelišková káva bude?

 Je to samozřejmě alternativa kofeinového nápoje, ale můžeme k ní přistupovat jako k přírodnímu léčivu. Kořen pampelišky pomáhá s detoxikací organismu, podporuje očišťování jater a žlučníku a urychluje náš metabolismus. Také zlepšuje činnost ledvin a má močopudné účinky. Kromě toho se v lidové medicíně podával při potížích s akné, proti zácpě a jako léčivo při různých problémech s klouby – zvláště při zánětech a dně. Kořen se doporučoval i jako prevence proti vzniku žlučníkových kamenů – některé lidové prameny uváděly, že je pomáhá rozpouštět. To druhé ale věda nijak nepotvrdila i když vědci rozhodně pampeliškový kořen nepodceňují. Byl zkoumán už v padesátých letech minulého století a odborníci potvrdili, že opravdu zlepšuje tvorbu žluči a pomáhá očišťovat játra.

Pampelišková káva se může podávat s mlékem a to jak studeným tak i našlehaným. Může se to hodit v případě, kdy chceme využít léčivé účinky kořene, ale chuť nápoje nám příliš nevyhovuje.

Zdroj receptu pampelišková káva: http://www.prostezdravi.cz/kava-korene-pampelisky/

Diskuze