9.2.2015

Pampeliškový med

dandelion-321759_1280-300x199Domácí pampeliškový med má jemnou, zvláštní chuť, je vhodný do teplého i studeného letního čaje. Použitelný je též k ochucení palačinek, ovesných vloček nebo ovesné kaše. Pampeliška je často opomíjená bylinka, přitom je zajímavě použitelná v kuchyni. Medově sladká chuť čerstvých květů pampelišek (okvětních lístků) se rozvine v zeleninových salátech, vařené rýži nebo v těstovinách. Nerozvité květy pampelišky, restované na másle, podáváme jako pikantní přílohu. Hrst pampeliškových květů můžeme na týden naložit do vína, poté přefiltrovat a za teplých letních večerů popíjet. Případně si rovnou vyrobíme domácí pampeliškové víno.

Med z jarních pampelišek

Ingredience: připravíme si zhruba 200 čerstvě natrhaných pampeliškových květů (důsledně bez stopek a listů), 1 citron, 1 kg cukru, 1,5 l vody.

Postup: na pampelišky nalijeme  převařenou, vychlazenou vodu, přidáme celý pokrájený citron. corn-syrup-563796_1280Citron dobře omyjeme a k pampeliškám přidáme bez pecek.

To celé necháme dvě hodiny odpočívat a potom přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme dvacet čtyři hodin stát pod pokličkou. Potom vše přecedíme přes plátno. Do výsledné tekutiny přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí.

Hotový med plníme ještě horký do menších sklenic a zavíčkujeme. Uchováváme v chladu.

Diskuze







error: Obsah je chráněn autorským zákonem.