Papája – exotické ovoce

papaya-966322_1280Papája je exotické ovoce rostoucí na „stromě“, který je spíše přerostlou bylinou, dorůstá až deseti metrů. Roste na Novém Zélandu, Austrálii, Havaji, Brazílii, Mexiku, a v dalších oblastech tropického pásma. Některé odrůdy papáji váží ve své zralosti až pět kilo. Sladké hruškovité plody, s oranžovo-růžovou, někdy až sytě červenou dužinou, obsahují semínka peprné chuti, lze je používat v kuchyni podobně jako pepř – celá čerstvá, nebo mletá. Semínka můžeme usušit do zásoby, semlít a přidávat do kořeněných masových pokrmů.

Papája je lehce stravitelná, díky enzymům podporuje trávení 

papaya-282980_1920Papája je bohatým zdrojem vitaminu C. Dále obsahuje vitamin A, B, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, kyselinu listovou, rozpustnou vlákninu, enzym papain, který štěpí proteiny. Lutein, kryptoxantin a zeaxantin obsažený v papáje udržuje dobrý zrak. Papája podporuje dobré trávení, upravuje potíže s pálením žáhy.

Plody papáji vybíráme bez otlačenin, žluté až načervenalé, neměly by být měkké u stopky. Koupit můžeme i zelený plod, v pokojové teplotě rychle dojde a „zezlátne“. Nekupujeme svraštělé, měkké nebo pomačkané plody. Z papaya-108142_1920rozkrojené papáji je třeba vydlabat semínka peprné, pepřové chuti.

Využití papáji v kuchyni

Plod tohoto exotického ovoce připomíná svou chutí vodní meloun, a vůní meruňky. Plátky papáji podáváme chlazené, zakapané limetkovou nebo citronovou šťávou. Papája je vhodná především jako základ džemů, mléčných ovocných koktejlů, tvarohových dezertů, jogurtových přesnídávek s cereáliemi, výborně se doplňuje s citrusovými plody, především s pomerančovou šťávou. Dužina papáji poslouží jako základ ovocných zmrzlin nebo salátů, případně pikantních omáček v podobě salsy. Papájová šťáva poslouží jako změkčovadlo masa, pokud ji přidáme do marinád. Kousky papáji jsou vhodné k přípravě masových minutek, k mořským plodům, k sýrům. Skvěle doplní společně s citronovou šťávou listové saláty. Nedozrálé plody můžeme vařit nebo dusit jako zeleninu, vhodně doplní například masové špízy.

button (11)

Ostrá omáčka ke grilovanému masu nebo zelenině: dužinu z papáji rozmixujeme, přidáme na drobno pokrájenou feferonku nebo chilli papričky, na kostičky pokrájenou jarní cibulku i s kouskem zelené natě, lehce osolíme, opepříme a zakápneme citronovou  nebo pomerančovou šťávou.

tuna-188089_1920         green-papaya-salad-1069958_1920

papaya-74585_1920

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze