Růžové recepty – jedlé květy

Okvětní oplátky růží jsou často opomíjené v kuchyni. Zde nabízím několik neobvyklých receptů do bylinkové kuchařky. Růže je běžně užívaná v receptech indické kuchyně. Pro všechny recepty používáme zásadně jen chemicky neošetřené růže, vlastní zahrada je výhodou. Růžové květy mají největší sílu pokud je sbíráme za rozbřesku. Před samotnou přípravou receptů vdechněte zaříkadlem okvětním plátkům růží pozitivní energii. Růže má jedlé okvětní lístky, používáme čerstvé ko­runní plátky. Zdobíme jimi saláty, ovocné dezerty, ovocné zmrzliny, sorbety, limonády a drinky. Červené okvětní lístky použijeme na přibarvení ovocných šťáv a džemů. Před použitím okvětních lístků opatrně odkrojíme spodní bílé části (jsou hořké).   Čím sytější je barva květů, tím výrazněji ochutí pokrm.

rose-799506_1280Sirup z okvětních plátků růží

Svaříme 250g cukru s 1l vody, do připraveného horkého nálevu vložíme dvě plné hrsti čerstvých červených okvětních plátků růží a promícháme se špetkou kyseliny citronové. Přidáme kousek skořice a lusk vanilky pravé. Sirup necháme dva až tři dny vylouhovat. Potom sirup přecedíme a slijeme do uzavíratelných lahviček, a uchováváme v chladu. Růžovým sirupem originálně ochucujeme ovocné palačinky nebo zmrzlinu. Pokud sirup zamrazíme do formiček na led, v horkých dnech jím ochutíme perlivou vodu.

Čaj z okvětních plátků růží

Zhruba jednu lžíci růžových lístků přelijeme půl litrem vroucí vody a patnáct minut necháme vylouhovat. Čaj sladíme medem a můžeme ochutit citronem, případně čerstvou pomerančovou šťávou. Necháme vychladit a připravíme si tak osvěžující ledový čaj. Čerstvý vlažný čaj, popíjený po doušcích, pomáhá při bolestech v krku.

2 květomluvaRůžový likér

Svaříme 400g cukru s 4dl vody, mícháme do rozpuštění. Přidáme půl lžičky kyseliny citronové, kousek čerstvé vanilky, dvě velké hrsti čerstvých červených plátků růží a snítku rozmarýny. Zalijeme 0,7l lihu a ponecháme v uzavřené nádobě v chladu zhruba tři až čtyři týdny macerovat. Likér poté přecedíme do ozdobné láhve. Ti zručnější z vás mohou láhev na růžový likér pomalovat barvičkami na sklo motivy růží. Vytvoříte tak originální dárek pro vaše blízké.

Růžová bowle

Do nádoby na přípravu bowle nalijeme láhev vína, přidáme 100g krystalového cukru a zhruba jednu velkou hrst okvětních plátků růží. Nádobu zakryjeme a necháme 1-2 hodiny uležet v chladu. Před podáváním lístky odstraníme a přidáme na ozdobu růžové poupě a čerstvé jahody, šampaňské dolijeme dle chuti.

Růže v kosmetice

Růžová voda působí jako tonikum, zklidňuje citlivou a zralou pleť. Přípravky s výtažky růží hydratují pokožku, zmírňují lehké kožní problémy. Růžový olej je vhodný do lázně, případně na masáž. Sušené látky růží je možné přimíchat také do koupelové soli.

Kokosový tělový olej obohacený o vůni růží

Ingredience:

hrst okvětních lístků voňavých růží
50 ml kvalitního (jedlého) kokosového oleje
jemné plátýnko
vhodný uzavíratelný obal

Okvětní lístky, sbírané nejlépe po ránu, z vlastní zahrádky očistěte (ale neperte ve vodě), jemně lístky promněte – uvolní se potřebné látky a vůně růží.

Lístky různých druhů růží vložte do skleněné misky, vmíchejte mírně rozehřátý kokosový olej. Misku zakryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin. Poté olej přefiltrujte přes jemné plátno. Tento proces je možné několikrát opakovat vždy s čerstvou dávkou růžových plátků, dokud olej nezíská požadovanou intenzitu růžové vůně. Hotový růžový olej uchovejte v uzavíratelné, nejlépe skleněné dóze.

              

Diskuze

error: Obsah je chráněn autorským zákonem.