Růžové recepty – jedlé květy

flower-591201_1280Okvětní oplátky růží jsou často opomíjené v kuchyni. Zde nabízím několik neobvyklých receptů do bylinkové kuchařky. Růže je běžně užívaná v receptech indické kuchyně. Pro všechny recepty používáme zásadně jen chemicky neošetřené růže, vlastní zahrada je výhodou. Růžové květy mají největší sílu pokud je sbíráme za rozbřesku. Před samotnou přípravou receptů vdechněte zaříkadlem okvětním plátkům růží pozitivní energii. Růže má jedlé okvětní lístky, používáme čerstvé ko­runní plátky. Zdobíme jimi saláty, ovocné dezerty, ovocné zmrzliny, sorbety, limonády a drinky. Červené okvětní lístky použijeme na přibarvení ovocných šťáv a džemů. Před použitím okvětních lístků opatrně odkrojíme spodní bílé části (jsou hořké).   Čím sytější je barva květů, tím výrazněji ochutí pokrm.

rose-799506_1280Sirup z okvětních plátků růží

Svaříme 250g cukru s 1l vody, do připraveného horkého nálevu vložíme dvě plné hrsti čerstvých červených okvětních plátků růží a promícháme se špetkou kyseliny citronové. Přidáme kousek skořice a lusk vanilky pravé. Sirup necháme dva až tři dny vylouhovat. Potom sirup přecedíme a slijeme do uzavíratelných lahviček, a uchováváme v chladu. Růžovým sirupem originálně ochucujeme ovocné palačinky nebo zmrzlinu. Pokud sirup zamrazíme do formiček na led, v horkých dnech jím ochutíme perlivou vodu.

Čaj z okvětních plátků růží

Zhruba jednu lžíci růžových lístků přelijeme půl litrem vroucí vody a patnáct minut necháme vylouhovat. Čaj sladíme medem a můžeme ochutit citronem, případně čerstvou pomerančovou šťávou. Necháme vychladit a připravíme si tak osvěžující ledový čaj. Čerstvý vlažný čaj, popíjený po doušcích, pomáhá při bolestech v krku.

2 květomluvaRůžový likér

Svaříme 400g cukru s 4dl vody, mícháme do rozpuštění. Přidáme půl lžičky kyseliny citronové, kousek čerstvé vanilky, dvě velké hrsti čerstvých červených plátků růží a snítku rozmarýny. Zalijeme 0,7l lihu a ponecháme v uzavřené nádobě v chladu zhruba tři až čtyři týdny macerovat. Likér poté přecedíme do ozdobné láhve. Ti zručnější z vás mohou láhev na růžový likér pomalovat barvičkami na sklo motivy růží. Vytvoříte tak originální dárek pro vaše blízké.

Růžová bowle

Do nádoby na přípravu bowle nalijeme láhev vína, přidáme 100g krystalového cukru a zhruba jednu velkou hrst okvětních plátků růží. Nádobu zakryjeme a necháme 1-2 hodiny uležet v chladu. Před podáváním lístky odstraníme a přidáme na ozdobu růžové poupě a čerstvé jahody, šampaňské dolijeme dle chuti.

milovat

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze