Sedmikrásky – jedlé květy

cup-829527_1280Sedmikrásky mají mírně nahořklou chuť, přesto jimi můžeme v menším množství doplnit letní saláty, různé koktejly, osvěžující ovocné minerální vody (z čerstvého ovoce a zelených bylinek, například máty nebo meduňky). Případně je zamrazíme v ledových kostkách, v nádobce na led. Velmi vhodné jsou do zeleninových nebo luštěninových polévek, přidáváme je také do masových vývarů. Ochucujeme jimi sýrové nebo tvarohové pomazánky. Chléb s máslem, rajčaty nebo ředkvičkami, ozdobený oku lahodícími sedmikráskami, je výbornou letní odpolední svačinou. Jejich jemně hořká chuť je vhodná právě na léto, v teplém letním období bychom měli do jídelníčku zařadit více potravin hořké chuti.

flowers-827014_1280Do mražených ovocných krémů můžeme přidat bílé okvětní lístky. Okvětím můžeme ozdobit ovocné koláče, krásně vyniknou posypané na borůvkovém koláči. Sedmikrásky obsahují mnoho vitamínů a minerálů, v menším množství obsahují také tělu prospěšné hořčiny a třísloviny. Sedmikráskový čaj je vhodný pro jarní očistu organismu.

Sedmikrásky na uvolnění bolesti hlavy

V okamžiku, kdy pocítíme bolest hlavy, sníme zhruba deset kvítků sedmikrásek, (jakmile pocítíme první příznaky). Pijeme také čaj z květů sedmikrásek.

Odkaz na zajímavý článek: Využijte květy ovocných stromů – jsou léčivé

kvetomluva

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze