Sirup z výhonků borovice

pine-784379_1280Na nachlazení, kašel a rýmu se hodí aromatický sirup z mladých výhonků borovice. Výhonky sbíráme ještě koncem května, začátkem června. Možná vás při jejich sběru překvapí, že jsou na dotek lepkavé, to je v pořádku. Výhonky trháme během procházky lesem,  vždy jen několik výhonků z jednoho stromu.

Budeme potřebovat: tolik borovicových výhonků, podle toho, jak velkou sklenici hodláme naplnit, stejné to bude s cukrem.

Postup: výhonky vrstvíme do sklenice a prosypáváme cukrem. Končíme vrstvou cukru. Potom sklenici zavíčkujeme nebo přikryjeme otvor plátnem a pevně zavážeme. Postavíme na světlo, vhodný je okenní parapet, ale ne přímo na slunce. Alchymický proces, než se mladé jehličí borovice promění ve výborný, léčivý sirup, trvá čtrnáct dní. Obsah sklenice občas protřepeme. Po dvou týdnech sirup procedíme přes plátno nebo jemné síto. Přimícháme jednu ,,štamprdli“ čistého lihu nebo režné a sirup přelijeme do menších lahviček. Dobře uzavřeme. Uchováme na chladném, tmavém místě.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze