Domácí sladký kečup

tomato-972937_1280Vyrobte si z vlastní úrody sladký kečup, zaručeně budete vědět, co obsahuje, potom jej můžete bez obav z všelijakých ,,éček“ servírovat.

Ingredience: 4 kg hodně zralých rajčat, 0,5 kg sladkých jablek, 1/4 kg cibule, 4 větší červené kapie,  2 lžíce soli, 0,5 – 3/4 kg cukru, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce sladké papriky, 8 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 4 bobkové listy, špetka kyseliny citronové.

Postup: zeleninu pokrájíme na malé kousky nebo nahrubo rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience. Postavíme na plotnu a za občasného míchání dusíme na mírném plameni asi půl hodiny. Odstavíme z plotny, jakmile bude mít kečup tu správnou hustotu.  Necháme trochu vychladnout a poté propasírujeme. Plníme do vhodných sklenic a zhruba 15 minut sterilujeme.

Pro výraznější chuť kečupu můžeme přidat feferonky nebo česnek. Část cukru můžeme nahradit medem. Kečup lze ochutit také přidáním špetky skořice. Pokud budeme připravovat větší množství, můžeme část rajských jablíček nahradit předem připraveným rajským protlakem.

button (9)

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze