Žaludová mouka a káva, léčivá dubová kůra

Žaludová mouka a káva, léčivá dubová kůraV minulosti nebyly žaludy v naší stravě a kuchyni neobvyklé. Žaludy dokázaly docenit již staří Slované, kteří si byli dobře vědomi i jejich zdraví prospěšných vlastností. Z žaludové mouky se dlouho pekl chléb. Žaludová mouka a káva jsou bezlepkové. Jsou to dva produkty, které se dají ze žaludů vyrábět a oba jsou z výživového hlediska velmi zajímavé. Vynikají i některými léčivými vlastnostmi, kterých si povšimlo i lidové léčitelství. Výborně pomáhají při průjmech a žaludečních obtížích, působí protizánětlivě. Dá se také říci, že žaludová mouka má lepší výživové hodnoty, než běžná bílá mouka. Je bohatší na draslík, vápník, hořčík, vlákninu, je významným zdrojem vitaminů skupiny B. Její užívání ale není zcela stejné jako u pečiva z běžné mouky. Nedoporučuje se tam, kde od výsledného produktu očekáváme kyprost a nadýchanost. Žaludová mouka je těžší a s kvasnicemi si příliš nerozumí. Proto naši předkové z ní pekli především placky. Můžeme ji také použít při pečení bramboráků nebo karbanátků. Její lehce oříšková chuť ale vynikne i v perníku.

Kromě žaludové mouky je velmi zajímavá i žaludová káva. Na rozdíl od ostatních náhražek kávy je tato zcela bez obilovin a potěší snad každého celiaka. Je navíc bez kofeinu. Působí příznivě na náš organismus – proti krvácení, žaludečním obtížím, průjmům a zánětům.

Zdroj textu: časopis MEDIUM

POZNÁMKA – povšimněte si: žalud – žaludek


Žaludy vždy tepelně zpracujeme, syrové žaludy obsahují třísloviny

Syrové žaludy určitě nejezte, jsou hořké, obsahují třísloviny, které by způsobily lidskému organismu zažívací problémy. Žaludy sesbírejte, oloupejte a namočte do studené vody na 4 dny a vodu pravidelně vyměňujte. Tak se z nich třísloviny vyplaví. Potom žaludy krátce povaříme, rozemeleme na masovém strojku a směs vysušíme. Potom ji pomeleme nebo rozmixujeme na jemnou moučku. Takto vyrobená mouka (tedy bez pražení) chutná jako sladké mandle.

Přestože v žaludové mouce je obsah tříslovin již omezen, některé tam zůstanou. Podobné účinky má například černý čaj. Žaludová mouka má tedy na lidský organismus stahující účinek, upravuje trávení a žaludeční problémy, omezuje pocení a při horečkách upravuje tělesnou teplotu.

Žaludová mouka a káva, léčivá dubová kůra

Žaludový dort

1,5 kg žaludů rozlouskáme a vyndáme jádra. Z jader sloupneme slupku – ponořením do vroucí vody (jako mandle). Jádra rozřežeme na čtvrtiny a vložíme do hrnce s vodou. Necháme 4 dny a vodu měníme cca 3x denně, podle zakalení (musí se vyplavit třísloviny, aby žaludy nebyly hořké). Když voda přestane být kalná, dáme do hrnce žaludy s vodou, v poměru 1:2 a přivedeme k varu. Pak scedíme, žaludy rozemeleme na strojku na maso, rozložíme na plech a necháme několik dní sušit. Hmota stvrdne a chutná jako pražené mandle. Suchou hmotu umeleme na jemno na mlýnku na kávu, nebo na strouhanku. Do žaludové mouky přidáme polohrubou mouku, mléko a vymícháme těsto. Na pánvi pečeme placky, které spojujeme zavařeninou. Necháme v lednici do druhého dne rozležet a pak si jen pochutnáváme.

Související odkazy: Žaludová káva, Jak se dělá žaludová mouka

Žaludová mouka a káva, léčivá dubová kůra

LÉČIVÁ DUBOVÁ KŮRA – dub letní 

Sbírá se hladká, lesklá kůra kmenů a větví nejvýše 10 cm tlustých nebo nejvýše 20 let starých stromů, nejlépe na jaře. Kůra má být silná 6 mm, bez dřevních zbytků. Kůra stará, rozpraskaná je méně účinná. Suší se na slunci a dosušuje umělou teplotou. Droga se vyznačuje tříslovinným pachem, chutí slabě hořkou a svíravou. (Žaludy se sbírají na podzim, oloupou, se a praží v železných bubnech nad ohněm, po zhnědnutí se práškují.)

Dubová kůra působí svíravě a protizánětlivě na zanícenou sliznici a staví při průjmech. Ve velkých dávkách vyvolává zvracení.

Odvar, vnitřní užívání: čajová lžička sušené dubové kůry na šálek vody, povaříme sedm minut, užíváme 2 – 3 šálky za den.

Zevní užívání: kloktadlo při zánětech sliznice dutiny ústní a hrtanu, koupele při omrzlinách, popáleninách, při hemeroidech a při nadměrném pocení nohou.

Odvar pro koupele: 500 g sušené dubové kůry na 4 litry vody.

(Dub zimní se obsahovými látkami podobá dubu letnímu.)

Zdroj textu: kniha Naše rostliny v lékařství, Korbelář Endris


Související článek: Dubový král – Zelený muž

Eshop – INSPIRACE PRO VĚDOMOU MYSL

Dub je symbolem dlouhověkosti, životní síly a zdraví

Dub je posvátným stromem, dokonce je považován za krále stromů a lesa. Je zasvěcen božskému Slunci. Nezřídka se dožívá mnoha sta let a dorůstá do ohromujících rozměrů. Korunu starého rozložitého dubu považujeme za bránu do paralelních, duchovních světů. Na starých dubech rád pobývá nejeden přírodní duch. Podle keltské mytologie žijí na dubech bytosti, které se nazývají dryády, nebo také duběnky. Jedná se o víly, přinášející zasvěcenému především inspiraci a pomoc při praktikování přírodní magie. Z dubové větvičky si čarodějnice a mágové (druidové) vyrábějí kouzelné hůlky a hole.

MEDITACE POD DUBEM

Žaludová mouka a káva, léčivá dubová kůra

Diskuze

error: Obsah je chráněn autorským zákonem.