Velbloud není bloud

Velbloud není bloud. Velbloud nebloudíc pouští je rychlým a vytrvalým běžcem. Přestože má malou hlavu na mohutném krku dokáže prostým a jednoduchým způsobem přežít v pusté vyprahlé krajině. Bez jídla dokáže vydržet až 40 dní. Velbloud není obluda, dokáže tuk skrytý v mohutných hrbech metabolizovat na vodu. Pokud by byl bloudem, mohl by být pošetilým bláhovcem. Ale není. Svůj hrb sice skloní, ale jen proto, aby srozuměný s „duchem pouště“ pomohl svému příteli nebloudit pouští, pomáhá člověku nesejít z cesty.

Velbloud dostává jméno a jeho majitel má k němu silný citový vztah. Velbloudí mléko, srst i trus je pouštním lidem dáno k užitku. Velbloud není bloud, není bláhovec ani hlupák, není pomatenec, moula, cvok ani mešuge. Pro velblouda není poušť bludištěm. Velbloud zná svůj životní prostor, nezabloudí v krajině písčitých dun, nenechá se poblouznit žhavým pouštním sluncem. Velbloud se nenechá obloudit, není oblouzen rafinovaným časem. Čas pro něj není rafinovaným produktem, neřídí se rafičkami na ciferníku, je za jedno s veškerou přírodní energií. Čas je pouze pro člověka rafinovaný, očištěný od cizích příměsí – cizích, vzdálených nadpozemských energií a hodnot. Velbloud není bloud, nechová se rafinovaně – vychytrale, prohnaně a lstivě. Pomáhá člověku písčité duny vnitřní pouště proměnit na zelenou oázu sebe porozumění, pomáhá poutníkům nalézat oázu uprostřed vnitřní prázdnoty, pomyslnou studnu života.

Vše v dokonalé přírodě má své místo. Není to tak, že by příroda měla vědomí, spíše je to tak, že je vědomím skládajícím se z bezpočtu energetických vibrací, z tvořivých vztahů hmoty a vědomí. Jedinečnou vlastností přírody je trpělivost.

Wikipedie: „Červené krvinky velbloudů jsou poměrně velké a na rozdíl od jiných savců nemají tvar piškotu, ale jsou kulaté. Je tomu tak proto, aby buňka mohla řídit poměrně složitý proces, díky němuž může velbloud dlouho žít bez vody. Jeho principem je nabobtnávání červených krvinek v závislosti na koncentraci minerálů v krvi (čím více přijal velbloud tekutin, tím menší bude koncentrace minerálů v krvi). Takto nabobtnané krvinky vodu v nich obsaženou udrží, dokud se koncentrace minerálů v krvi nezvedne nad normální hodnotu.“

Jen tak bez cíle pozorovat dokonalost, podmanivost a krásu přírody přináší vnitřní klid a hluboký niterný pocit, že čas se zastavil…

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?