Domácí ovocný a bylinkový čaj

Ovocný čaj s bylinkami, jehož základem jsou sušené jablečné křížaly nebo jen sušené jablečné slupky, je chuťově jemný a se zárukou, že nebude obsahovat žádné nežádoucí ,,přídavné“, lidskému tělu neprospěšné chemické látky.

Ingredience: sušené jablečné křížaly (malé kousky), hruškové křížaly, sušené borůvky – toto ovoce tvoří základ čaje. V různém množství přidáme dle chuti další ingredience: sušené bezinky (menší množství), sušené ovoce: jahody, meruňky, višně. Sušený vnitřek (vydlabaného) kokosového ořechu.

Bylinky: sušené okvětní lístky měsíčku lékařského, sušená meduňka nebo máta, sušené květy sedmikrásek, sušené květy růže šípkové. Z koření použijeme skořici, zázvor, hřebíček. Přidat můžeme sušenou citronovou kůru.

Postup: brzy na jaře si promyslíme chuťové variace domácího ovocného čaje a postupně, podle toho, jak které ovoce nebo bylinky dozrávají, je sušíme. Za tímto účelem sušíme veškeré ovoce na menší kousky. Sušené ingredience vrstvíme do větší sklenice se šroubovacím uzávěrem, vždy promícháme a postupně přidáváme další ovoce a bylinky (a ochutnáváme čaj). Jako poslední ovoce z vaší zahrádky přidáte sušené hrušky. Pro oživení chuti ovocného čaje můžete přidat malé kousky skořice nebo strouhanou, sušenou kůru z ,,bio“ citrónu.

A kdo má rád zázvorový čaj, přidá ještě kousky sušeného zázvoru.

Pečený ovocný čaj s vůní koření – v létě studený osvěží, v zimě horký zahřeje

Potřebujeme: 1 kg jakéhokoliv ovoce (jablka, hrušky, švestky, pomeranče, mandarinky, rybíz, jahody, maliny, borůvky, meruňky). 1 kg cukru, 2 dcl rumu, 1 citron, lžička skořice, 3 celé hřebíčky, 1 badyán.

Různé druhy ovoce na pečený čaj je možné podle doby zrání postupně zamrazit, a čaj připravit až v době zrání švestek a hrušek.

Postup: Větší ovoce nakrájíme na kousky, menší ponecháme v celku. Vše dáme do vyššího pekáče, včetně cukru a koření. Dobře promícháme. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 220 stupňů zhruba dvacet minut (podle druhů ovoce). Během pečení občas kontrolujeme a mícháme. Až ovoce pustí šťávu, je čaj hotový. Horkou čajovou směs ihned plníme do menších skleniček, zavíčkujeme a otočíme do vychladnutí dnem vzhůru.

Příprava čaje: na jeden šálek ovocného čaje dáme 2-3 lžičky ovocné směsi a zalijeme horkou vodou.

        Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?