Badyán – využití v kuchyni

star-anise-1058503_1920Osmicípé hvězdičky badyánu voní díky svým aromatickým sloučeninám podobně jako fenykl, anýz nebo lékořice. V kuchyni má mnohostranné využití, nejznámější je pouze chuť a vůně badyánu v likérech, sirupech, zavařeninách, žvýkačkách a lékořicovém cukroví. Méně už je známo, že badyán ochutí polévkové vývary, marinády k dušenému kuřecímu, kachnímu a vepřovému masu. Badyán přidáváme především k masovým čínským pokrmům, které dochucujeme sojovou omáčkou a dalším kořením používaným v tradiční čínské kuchyni.

Badyán má v gastronomii široké využití

star-anise-1061546_1920Badyánem můžeme navíc ochutit také pokrmy z ryb a mořských plodů. Ze zeleniny je vhodným chuťovým doplňkem k dušenému pórku, používá se též k pokrmům z kořenové zeleniny a dýní. Badyán chuťově ozvláštní a zvýrazní ovocná pyré, pudinky a dezerty s ovocem. Chuť tohoto koření je výrazná a silná, používá se jen v malém množství. Používají se celé hvězdicovité měchýřky i se semeny, a to v pokrmech, které se vaří delší dobu. K ochucení minutek je vhodnější badyán mletý nebo drcený.

Badyán v čínské kuchyni

colorful-spices-1061567_1920Badyán se v čínské kuchyni hodně kombinuje s chilli, sečuánským pepřem, skořicí, koriandrem, zázvorem, fenyklem, česnekem, sojovou omáčkou, citronelou, sušenou mandarinkovou kůrou, a se strouhanou kůrou z čerstvé limetky. Toto koření nesmí chybět v čínských polévkách z hovězího masa s čínskými nudlemi, které se připravují pomalým varem na mírném plameni.

Hvězdičky badyánu uchováváme na tmavém místě, ve vzduchotěsném obalu.

baner kniha

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze