Růžové recepty – jedlé květy

Růžové recepty - jedlé květyOkvětní oplátky růží jsou často opomíjené v kuchyni. Zde nabízím několik neobvyklých receptů do bylinkové kuchařky. Růže je běžně užívaná v receptech indické kuchyně. Pro všechny recepty používáme zásadně jen chemicky neošetřené růže, vlastní zahrada je výhodou.

Růžové květy mají největší sílu pokud je sbíráme za rozbřesku. Před samotnou přípravou receptů vdechněte zaříkadlem okvětním plátkům růží pozitivní energii.

Růže má jedlé okvětní lístky, používáme čerstvé ko­runní plátky. Zdobíme jimi saláty, ovocné dezerty, ovocné zmrzliny, sorbety, limonády a drinky. Červené okvětní lístky použijeme na přibarvení ovocných šťáv a džemů. Před použitím okvětních lístků opatrně odkrojíme spodní bílé části (jsou hořké).   Čím sytější je barva květů, tím výrazněji ochutí pokrm.

Sirup z okvětních plátků růží

Svaříme 250g cukru s 1l vody, do připraveného horkého nálevu vložíme dvě plné hrsti čerstvých červených okvětních plátků růží a promícháme se špetkou kyseliny citronové. Přidáme kousek skořice a lusk vanilky pravé. Sirup necháme dva až tři dny vylouhovat. Potom sirup přecedíme a slijeme do uzavíratelných lahviček, a uchováváme v chladu. Růžovým sirupem originálně ochucujeme ovocné palačinky nebo zmrzlinu. Pokud sirup zamrazíme do formiček na led, v horkých dnech jím ochutíme perlivou vodu.

Růžové recepty - jedlé květy

Čaj z okvětních plátků růží

Zhruba jednu lžíci růžových lístků přelijeme půl litrem vroucí vody a patnáct minut necháme vylouhovat. Čaj sladíme medem a můžeme ochutit citronem, případně čerstvou pomerančovou šťávou. Necháme vychladit a připravíme si tak osvěžující ledový čaj. Čerstvý vlažný čaj, popíjený po doušcích, pomáhá při bolestech v krku.

Růžový likér

Svaříme 400g cukru s 4dl vody, mícháme do rozpuštění. Přidáme půl lžičky kyseliny citronové, kousek čerstvé vanilky, dvě velké hrsti čerstvých červených plátků růží a snítku rozmarýny. Zalijeme 0,7l lihu a ponecháme v uzavřené nádobě v chladu zhruba tři až čtyři týdny macerovat. Likér poté přecedíme do ozdobné láhve. Ti zručnější z vás mohou láhev na růžový likér pomalovat barvičkami na sklo motivy růží. Vytvoříte tak originální dárek pro vaše blízké.

Růžové recepty - jedlé květy

Růžová bowle

Do nádoby na přípravu bowle nalijeme láhev vína, přidáme 100g krystalového cukru a zhruba jednu velkou hrst okvětních plátků růží. Nádobu zakryjeme a necháme 1-2 hodiny uležet v chladu. Před podáváním lístky odstraníme a přidáme na ozdobu růžové poupě a čerstvé jahody, šampaňské dolijeme dle chuti.

Růže v kosmetice

Růžová voda působí jako přírodní tonikum na citlivou pleť. Přípravky s výtažky z růží hydratují pokožku, zmírňují lehké kožní problémy. Růžový olej je vhodný do lázně, případně na masáž celého těla. Sušené okvětní plátky růží různých barev je možné přimíchat do neparfémované koupelové soli.

Růžové recepty - jedlé květyKokosový tělový olej s vůní růží

Ingredience:

hrst okvětních lístků voňavých růží
50 ml kvalitního (jedlého) kokosového oleje
jemné plátýnko
vhodný uzavíratelný obal

Okvětní lístky, sbírané nejlépe po ránu, z vlastní zahrádky očistěte Růžové recepty - jedlé květy(ale neperte ve vodě), jemně lístky promněte – uvolní se potřebné látky a vůně růží.

Lístky různých druhů růží vložte do skleněné misky, vmíchejte mírně rozehřátý kokosový olej. Misku zakryjte utěrkou a nechte stát 24 hodin. Poté olej přefiltrujte přes jemné plátno. Tento proces je možné několikrát opakovat vždy s čerstvou dávkou růžových plátků, dokud olej nezíská požadovanou intenzitu růžové vůně. Růžový olej uchovejte v uzavíratelné skleněné dóze.

Pleťová voda z květů červené růže a bílé lilie (Lilium candidum) proti vráskám

Ingredience: tři čerstvé květy bílé lilie, tři květy červené růže, 0,5 l vody (nejlépe studánkové)

Vodu přivedeme k varu a přidáme všechny květy, deset minut pomalu vaříme. Poté stáhneme z ohně a pod pokličkou necháme dvacet minut odstát. Výluh přecedíme a necháme vychladnout. Pleťovou vodu uchováme v uzavíratelné lahvičce v chladu, (v ledničce vydrží zhruba týden).

Přírodní osvěžovač vzduchu s okvětními plátky růží a květy jasmínu

Do čisté a suché, dobře uzavíratelné ozdobné sklenice vložíme tenčí vrstvu vonných okvětních plátků růží. Můžeme přidat květy lilie, fialky, konvalinky, květy jasmínu nebo jiné vonné květy dle libosti, také podle toho, jaké rostliny právě kvetou. Růže a lilie je možné zakoupit kdykoliv. Vrstvu zvolených čerstvých květů, vložených na dno sklenice, zasypeme tenkou vrstvou mořské soli. Postup opakujeme dokud ozdobnou sklenici nenaplníme po okraj, končíme vrstvou soli. Poté opatrně, tenkým proudem, přilijeme čistý líh, snažíme se nenarušit ve sklenici vytvořenou strukturu z  vonných květů a soli. Sklenici poté dobře uzavřeme a na dva týdny odložíme na tmavé místo. Po dvou týdnech stačí vždy na chvíli sklenici otevřít a nechat provonět místnosti v bytě přírodní květinovou vůní bez chemických přísad.

Související: Ibišek – čínská růže – jedlé květy

Růžové recepty - jedlé květy

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?