Borůvkový likér se skořicí

background-2281_1280Likér z borůvkové šťávy je dokonalou lahůdkou pro mlsné jazýčky. Stejně postupujeme při přípravě likéru jahodového, malinového, ostružinového. Borůvky mají podobné léčivé účinky jako brusinky. Podle nejnovějších výzkumů pravidelná konzumace borůvek chrání srdce a usměrňuje správnou srdeční činnost. Borůvková šťáva uklidňuje ranní nevolnost, pomáhá při bolestech hlavy. Čaj z borůvkového listí čistí krev.

Borůvkový likér

blueberries-783354_1280Ingredience: 1 litr čerstvé borůvkové šťávy, 3/4 litru čistého lihu, 1 dcl skořicovo-badiánové tinktury.

Postup: nejlépe pomocí odšťavňovače si připravíme čerstvou borůvkovou šťávu, kterou ještě přefiltrujeme přes jemné síto nebo plátno. Přidáme 2 dcl vody, 0,5 kg cukru a svaříme. Po vychladnutí smícháme s lihem a skořicovo-badiánovou tinkturou. Hotový likér přelijeme do skleněných láhví se šroubovacím uzávěrem. Množství cukru můžete přizpůsobit vlastní chuti.

Skořicovo-badyánová tinktura

Tato tinktura je universální, použitelná dle chuti do ovocných likérů (malinových, jahodových, ostružinových, višňových, meruňkových). Tinkturu je nutné připravit dva měsíce předem, (za dlouhých zimních večerů), než začnou dozrávat první letní plody. Tinkturu si můžete připravit pouze ze skořice, můžete dle chuti přidat kousek badyánu nebo tři čtyři kousky hřebíčku. Můžete si připravit také tinkturu pouze hřebíčkovou: použijete zhruba třicet kousků hřebíčku na 1 dcl lihu.

Postup: do 1 dcl lihu dáme na dva měsíce macerovat jeden větší kousek celé skořice a kousek badyánu. Pro svěžejší chuť likéru můžete do lihu přidat buď snítku máty nebo meduňky.

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze