Muškátový oříšek – aromatické koření výrazné chuti

Muškátový oříšek (Myristica fragans) pochází z Indonésie, roste také v Africe a Jižní Americe, používá se především jako vynikající koření, při pravidelném používání výborně působí na tělo i ducha. Toto aromatické koření je jádro pecky ovoce podobného meruňkám, roste na muškátových stromech. Muškátovník vonný je stále zelený strom vysoký až deset metrů. Muškátový oříšek zahřívá a uklidňuje, pomáhá při poruchách spánku, uvolňuje mysl a napomáhá k dobré koncentraci, čistí smysly. Na duchovní a spirituální úrovni uvolňuje srdeční čakru a takzvaně „otevírá srdce“, dokonce může navodit příjemný pocit opojení.

Muškátový oříšek, používaný jako koření, napomáhá čištění krve

Působí povzbudivě při únavě. Pomáhá při dušnosti a uvolňuje hleny, pomáhá při bolestech hlavy (nachlazení), bolestech v krku, podporuje trávení a klidný spánek. Ve vysokých dávkách ale působí nepříznivě, pokrmy jím kořeníme pouze v malých dávkách.

Muškátový oříšek je vhodný jako koření do masových, sýrových a zeleninových pokrmů. Výborně ochutí omelety, květákovou či dýňovou polévku, masové paštiky, pokrmy z ryb, ovocné saláty.

Muškátový oříšek se používá jen střídmě

Nepoužívat ve velkém množství, jen po špetkách. Pokrmy jím kořeníme až na na konci vaření, jinak ztrácí na své chuti, která je mírně sladká až palčivá. V Asii je považován za drogu lásky a omamný prostředek, který může při předávkování navodit halucinace a silnou nevolnost. Dříve se muškátem ochucovalo pivo, medovina a kořeněná vína.

Kouzelné rituály pro muškátový oříšek

Štěstí, spravedlnost, bohatství, jasnovidectví. Pro štěstí nosíme v kapse tři muškátové oříšky. Muškátový oříšek přidáváme také do vykuřovacích směsí.

Muškátový květ

Vyrábí se lisováním, sušením a mletím síťového míšku, který obepíná muškátový oříšek. Muškátový květ okoření zeleninové nádivky, pokrmy z mletého masa, smetanové omáčky, masové a zeleninové vývary, perník, koblihy, vánočky, domácí pečivo a ovocné moučníky. V exotické kuchyni se celé míšky používají k aromatizování oleje používaného k ochucení zeleninových salátů nebo k přípravě marinád.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?