Borůvky – hvězdné plody indiánů

fruit-946499_1920Věděli jste…, že původní Američané věřili, že borůvky mají kouzelnou moc, a vyprávěli příběhy o tom, že Velký duch seslal lidem „hvězdné plody“, aby jimi v dobách hladomoru krmili děti?

Borůvky patří do čeledi brusincovitých. Pocházejí ze Severní Ameriky a východní Asie. Je pozoruhodné, že borůvky jsou v Severní Americe jedním z pouhých tří domorodých druhů bobulovin: kromě nich ještě brusinky a réva liščí.  Původní Američané sbírali borůvky v lesích a močálech po generace a byli první, kdo z nich dělali zavařeniny a jejich šťávu používali k barvení oděvů. Kolonisté se borůvky naučili sušit od indiánů kmene Wampanoag. Borůvková šťáva se v dobách občanské války stala důležitou komoditou: pomáhala vojáky chránit před kurdějemi.

Proč bychom měli borůvky jíst?

blueberries-864628_1920Jelikož lesní borůvky obsahují méně vody a jsou menší než šlechtěné odrůdy, při stejném objemu obsahují více živin. Čerstvé borůvky mají hodnotu absorční kapacity kyslíkových radikálů (ORAC) 2400 na 100 gramů. Borůvky jsou bohaté na fytochemikálie, jako je kyselina fenolová, antokyany (barviva, která mají na svědomí modř borůvek) a kyselina elagová, přirozená sloučenina, která snad brzdí růst nádorů. Čerstvé a mražené borůvky mají vysoký podíl antokyanů, ale v sušené formě jich obsahují velmi málo.

Stejně jako brusinky obsahují i borůvky sloučeniny, které zabraňují bakteriím odpovědným za infekce močového ústrojí napadnout močový měchýř.

Domácí lékař: Původní Američané zjistili, že borůvky pomáhají zvládat ranní nevolnost, kašel a bolesti hlavy. Z lístků se připravoval čaj, o němž se věřilo, že pročišťuje krev.

Citronová omáčka na borůvkové dezerty

1/4 šálku cukru krupice, 1/4 šálku medu, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1/8 lžičky soli, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1 šálek vroucí vody, 1 lžička másla, 1 lžička citronové kůry, 1 citron – vymačkaný.

Do většího rendlíku dejte cukr, med, kukuřičný škrob, sůl a muškátový oříšek. Postupně přidávejte vroucí vodu. Na mírném plameni nechte probublávat a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Rendlík sejměte z ohně a vmíchejte máslo, citronovou kůru a šťávu.

(Výše uvedený text je z knihy: 101 potravin, které vám mohou zachránit život! Autor: David Grotto.)


Borůvko-braní pro zdraví

Čerstvé bobule těchto úžasných lesních plodů chutnají mírně nakysle, oblíbené jsou na koláčích, v dezertech, zavařeninách a cukrovinkách. Ve střední Evropě se z borůvek dělá víno, oblíbené jak pro lahodnou chuť, tak pro léčebné účinky.

blueberries-1426887_1920

Recept na borůvkový likér se skořicí najdete ZDE

Konzumace borůvek posiluje imunitu, dodává energii, a pomáhá odbourávat stres

Borůvky navíc ještě pomáhají udržovat pevnost cévních stěn, léčit infekce. Na průjem působí sušené plody, a na zácpu čerstvé, vzhledem k obsahu pektinu (rozpustná vláknina). Preventivně působí čerstvé plody borůvek také proti šerosleposti, regenerují oční sítnici, vzhledem k obsahu železa a vitaminu C. Taniny obsažené v borůvkách mají vliv na podpůrné léčení zánětlivých potíží spojených s trávicím traktem. Polyfenoly obsažené v těchto plodech mají protibakteriální účinky.

Sušené borůvky: použijeme jako podpůrný prostředek k léčení průjmu. Sušené borůvky se žvýkají, nebo se z nich připraví macerát za studena, případně nálev (čaj). Sušené borůvky mají výrazné stavěcí účinky, přehnané množství může způsobit zácpu.

Nálev z plodů borůvek: použijeme 3-4 lžičky sušených bobulí na hrnek čaje, zalijeme je vroucí vodou, a necháme 4-5 hodin macerovat. Nálev si rozdělíme na tři díly, a užíváme třikrát denně vždy před jídlem.

Odvar z borůvek, použitý jako kloktadlo, pomáhá léčit afty

Nejen čerstvá borůvková šťáva léčí potíže dutiny ústní. Odvar z borůvek také poslouží k výplachům úst a hrdla při angíně a nachlazení. Vhodný je také k posílení zraku, zejména nočního vidění, zvláště v době mimo sezónu čerstvých plodů.

blueberry-1351603_1280Odvar z borůvek: jednu lžíci borůvek zalijeme dvěma sklenicemi vody a pomalu vaříme dokud se polovina vody neodpaří. Potom tekutinu zcedíme, a použijeme k výplachům ústní dutiny, nebo jako kloktadlo.

Borůvky ve vlastní šťávě: zavařovací sklenici naplníme do 3/4 borůvkami, setřeseme a přidáme lžíci cukru. Poté přidáme další borůvky až po okraj, setřeseme a přidáme druhou lžíci cukru. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 40 minut při 85°.

Borůvkový džem nastavený kousky jablek: Borůvky (500 g) omyjeme, oloupaná a jádřinců zbavená jablka (500 g) nakrájíme na malé kousky. Ovoce přivedeme k varu, přidáme cukr (1 balení želírovacího cukru) a za stálého míchání vaříme zhruba 3 minuty. Uvařeným džemem ihned plníme sklenice, dobře zavíčkujeme, a bez prodlení na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Takto připravený džem již nemusíme sterilovat. Chuť jablek téměř nenaruší výraznou chuť borůvek.

button (11)

Obsáhlé informace o vlivu borůvek na zdraví nejdete ZDE

cake-1506315_1920

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze