Krása fialek, fialkový sirup, med, olej – jedlé květy

Fialky jsou symbolem naděje a lásky, jejich jemné a sametově hebké okvětní lístky zkrášlují svět kolem nás, přitahují nás opojnou vůní. Fialky rozjasňují naše vnímání svou nebeskou vůní a barvou, v jejich přítomnosti vnímáme přírodu jako malířský ateliér. Fialky jsou drobné, ale nesmírně silné, jsou nositelkami krásy a vznešenosti, jejich okvětní lístky připomínají umělecké dílo. Jejich tajemná esence vyzařuje harmonii a klid, naše smysly jsou potěšeny jejich krásou a vůní, naše duše je naplněna snovým štěstím a radostí. Fialky nám připomínají, jak je život krásný, křehký a cenný, ať jsme svou myslí přítomni kdekoli, ať se zabýváme čímkoli, krása fialek nás vždycky uchvátí. Jsou symbolem skromnosti a věrnosti, a také posvátnosti viděné i ve zdánlivé všednosti každodenního života.

Fialka je čarodějná květina, zasvěcená bohyni lásky Afroditě, tato květina je něžným symbolem její božské moci

Ve starověku se fialkovou vůní pyšní nejeden flakónek s parfémy. S fialkou rádi kouzlí všichni voňavkáři, používá se hojně jako základ olejových směsí v aroma-terapii. Fialka překvapí magickou mocí také při věštění. Budoucnost se předpovídá z žilkovitých kreseb na drobných okvětních lístcích fialek. Květomluva nám říká, že fialka je symbolem přirozeného půvabu, elegance a skromnosti, zaslíbení v lásce, láskyplných citů a věrnosti.

Modrofialové polštářky krásně vonících květů fialek nemůžete během procházky v přírodě přehlédnout. Pokud však přece jenom ano, je docela možné, že se vám ještě nepodařilo otevřít oči dokořán a nalézt cestu k sobě, a vaše tělo zdaleka ještě neovládá přijímání různorodých esencí přírodních krás celou vaší bytostí. Máte-li naopak smyslové vnímání dobře vytříbené, možná jste si dokonce stihli všimnout mravenců, kteří nedají na fialky dopustit, jsou pro ně lákavou pochoutkou. Pod srdcovitými listy fialek se skrývají plody, nenápadné tobolky, které si mravenci odnášejí jako chutnou potravu do spižíren v mraveništích.

Fialky jsou lákavou pochoutkou také pro naše smysly a chuťové pohárky. Kvetou v březnu až dubnu v závislosti na přízni počasí. Nejedna babka kořenářka zná tajemství kouzelných fialek, tato půvabná jarní květina obsahuje vitamíny a další léčivé látky. Odvar z čerstvých listů violky vonné se dříve používal proti chrapotu, fialkový sirup je lékem na kašel. Také kandované fialky se podávaly při čajových dýcháncích. Až si z procházky přinesete krásně vonící kvítka, připravte si například fialkový cukr, při jeho přípravě jej rituálně aktivujte energií lásky.

Zobrazit elektronické a tištěné knihy Psychologie chaosu

Celá rostlina (nať) se sbírá v době květu (březen/duben), nejlépe ráno. Bylina se suší přirozeným teplem, volně rozložená ve vzdušné a suché místnosti. Fialka, spolu s dalšími rostlinami (plicník, jitrocel, řebříček, kopřiva, sedmikráska, popenec, hluchavka), může být součástí jarních zeleninových polévek, salátů nebo pomazánek.

V lidové medicíně je nálev z violky vonné, často ve spojení s prvosenkou jarní, ceněn jako prostředek proti dráždivému kašli, usnadňuje vykašlávání, tlumí bolesti na prsou, uvolňuje a rozpouští hleny, ulevuje také při astmatu. Má močopudné a antirevmatické účinky. Olej nebo tinktura pomáhá zevně při kožních potížích. Vůně fialky společně s vůní levandule je považována za silné afrodisiakum.

Kouzelné rituály s fialkami: splnění přání, štěstí, láska, ochrana, zdraví, uvolnění pout z nechtěného svazku. Použijte barevné svíce – pro lásku červené, pro ochranu bílé, pro štěstí duhové, pro zdraví zelené.

Fialkový čaj

Na šálek čaje použijeme lžíci sušených fialkových květů, necháme vyluhovat pod pokličkou po dobu deseti minut. Čaj přecedíme a po doušcích popíjíme (dva šálky čaje na den).

Fialkový cukr

Promíchejte hrst fialek s krystalovým cukrem a nechte jej nasáknout jarní vůní v neprodyšné skleněné nádobě. Proslazené fialky můžete potom přidávat do čaje.

Fialkový med

Do sklenice mírně nahřátého medu přimícháme menší hrst čerstvě nasbíraných fialek. Než med ztuhne, občas jej promícháme, aby se květy neusadily na dně. Fialkovým medem sladíme černý, případně domácí ovocný čaj.

Fialkový sirup

Přibližně dvě hrsti čerstvě natrhaných fialkových květů zalijeme litrem vroucí vody a necháme odstát do druhého dne. Potom přecedíme, do nálevu přidáme kilo a čtvrt krystalového cukru, postavíme na plotnu a svaříme na hustý sirup. Nakonec vmícháme do sirupu čistou, procezenou šťávu z jednoho pomeranče a dobře promícháme. Sirup plníme do menších lahviček a dobře uzavřeme.

Tinktura s fialkou, rozmarýnem a mateřídouškou

Smíchejte stejným dílem květy fialek, list rozmarýnu a nať mateřídoušky. Zalijte čistým alkoholem, nebo francovkou. Nechte nejméně týden vyluhovat, potom sceďte. Tinktura se používá na potírání kůže při revmatismu a dně, nebo na zmírnění otoků.

Fialkový olej

Do čtvrt litru slunečnicového nebo mandlového oleje dejte hrst čerstvých květů fialek, použijte tmavou láhev, nechte týden macerovat. Až květy zblednou, olej přefiltrujte. Olej se používá na zklidnění pokožky po nadměrném slunění.

Salátový ocet s fialkami

Do litru jablečného nebo vinného octa, ve větší skleněné nádobě s pevným uzávěrem, přidáme velkou hrst čerstvě nasbíraných fialkových květů. Fialky necháme v kvalitním octu macerovat po dobu dvou týdnů, potom ocet přecedíme a přelijeme do menších skleněných lahviček. Uchováváme v chladu a temnu. Fialkový ocet získá narůžovělou barvu, zvláštní chuť a jemnější vůni, ochucujeme jím zeleninové letní saláty.

Sušené cukrové fialky

Čerstvé květy fialek potřeme bílkem (dobře rozšlehaným vidličkou) a obalíme je v moučkovém cukru. Cukrové fialky rozložíme na plech a necháme usušit.

Čerstvé zelené lístky fialek

Lístky fialek přidáváme je do jarních zeleninových salátů, jsou zdrojem vitamínů, které na jaře doplňujeme v přírodním podání. Lístečky můžeme v přiměřeném množství přidávat do polévek, masových nádivek, vajíčkových pomazánek.

Čerstvé jedlé květy fialek

Květy fialek jsou díky své nasládlé chuti originálním doplňkem k ovocným nebo tvarohovým dezertům, vařeným pudinkům, letním ovocným koktejlům a salátům. Můžeme jimi ozvláštnit ovocné sorbety nebo smetanové zmrzliny.

Fialková pleťová voda

Připravíme si fialkový nálev, jednu lžíci čerstvých nebo sušených fialkových květů zalijeme vroucí vodou a necháme vyluhovat pod pokličkou po dobu patnácti minut. Vychladlý nálev přecedíme a použijeme k čištění pleti. Nálev můžeme v malé skleněné lahvičce uchovat dva až tři dny v lednici.

Osvěžující královská koupel s vůní fialek

Horkou vodou spaříme hrst čerstvých květů fialek a sedmikrásek a hrst sušených okvětních lístků růží, necháme vyluhovat pod pokličkou po dobu deseti minut. Poté nálev přecedíme a společně s 1dl olivového oleje přidáme do koupele, do které můžeme přidat pár kapek éterického růžového oleje.

Ze sušených květů fialek, šeříku, levandule, hyacintu a modřence si můžete připravit vonné potpourri

PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Diskuze


PŘEJETE SI PODPOŘIT PROVOZ WEBOVÝCH STRÁNEK FORMOU FINANČNÍHO DARU?