Keltský svátek vrcholného léta: Lughnasadh

stacks-424619_1280Lughnasadh, dávný keltský svátek vrcholného léta, připadá na 31. červenec až  2. srpen. Případně na první úplněk ve slunečním znamení Lva. Lughnasadh můžeme přeložit jako slavnost chleba, nebo obřad Koláče a pivo. Přichází právě uprostřed léta, je svátkem sklizně zlatavého obilí (nám známé dožínky). Lughnasadh je tradičním svátkem Světla a všeprostupující vesmírné Lásky. Je oslavou Matky přírody. Právě uprostřed léta se setkávají dvě vesmírné polarity v podobě slunečního boha a měsíční bohyně.

Keltský svátek Lughnasadh je oslavou léta a samotného života

beer-car-922676_1920Jedná se o tajemný čas mezidobí, kdy se sluneční bůh (ubývající světlo) připravuje na předání posvátného žezla: v ten okamžik přichází měsíční bohyně (přibývající tma). Někdy je název tohoto prastarého svátku překládán také jako ,,božský sňatek“. Jde o posvátné spojení boha a bohyně, principu mužské a ženské energie. Uctívané zvíře tohoto svátku je černý havran – symbol keltského boha Lugha. Jméno keltského boha Slunce znamená: Zářící. Keltové si uvědomovali, že v ohni a žáru Slunce je cosi posvátného – prvorozeného. Oheň je prvotním aktem, který spojoval lid na hmotné i nehmotné úrovni. Ve všem živém i neživém se nachází živlová energie ohně, stejně jako vody, vzduchu a země.

Bez posvátného ohně se neobejde žádný keltský, pohanský svátek, ani sebemenší slavnost

V ohni lidé už v dávných dobách spatřovali posvátné kruhy jednoty, lásky, světla a tepla. Bývalo zvykem v tyto dny náležitě uctít také ducha žní a drobné bytosti, žijící v okolí stromů a keřů, na nichž právě dozrává letní ovoce. K slavnostem patřily také sportovní hry, různá představení, rituály požehnání, všeobecné veselí a posvátný tanec v kole (v kruhu).

spring-1209715_1920Slavnosti sklizně se za pohanských časů, stejně jako dnes, neobešly bez svátečního pečení chleba, preclíků a obilných placek. Svazování slavnostních snopů a pletení věnců z klásků obilí bývávalo také nedílnou součástí oslav. Nic nám nebrání uctít tento svátek jednoduše tak, že upečeme domácí chléb, vložíme jej do ošatky a slavnostně zapálíme svíčku.

Pečení chleba považujeme v tyto slavnostní dny za posvátný akt. Slavnostní stůl zdobíme ubrousky, stuhami, dekoracemi a květinami v barvách zlaté, zelené a žluté. Nezapomene jako dekoraci použít klásky všech druhů obilí, případně ošatku s čerstvě sklizeným zrnem ječmene, pšenice nebo kukuřice. Na této letní hostině nesmí chybět všechny druhy právě dozrávajícího ovoce, abychom tak vzdali hold královně hojnosti – posvátné přírodě.

Keltské bohyně pro přivolání lásky, moudrosti, štěstí a plodnosti: Brigit – bohyně uzdravení, řemesel a kovářů. Branwen – bohyně věrnosti, lásky a krásy. Habonia – bohyně hojnosti a plodnosti. Nanna – bohyně přírody, květin a rostlin. Cerridwen – bohyně věčného života a znovuzrození. Sulis – bohyně světla, ohně a  Slunce,  duchovní proměny a inspirace.

Během slavnostních dnů provádíme laskavé požehnání: lidem, dětem, domovům, zahradám, sňatkům, zásnubám, duchům přírody, sklizni obilí, darům léta, počasí, posvátným snopům a věncům z klásků obilí.

Panenky ze slámy

the-figurine-1596773_1920        the-figurine-1596774_1920

Thomas Moore: verše z knihy „Keltské mýty a magie“:

VŠEM POHANŮM

„Harfa, jež kdys v Taře zněla a krásou hudby oplývala, teď na stěně tam visí němá jako duše, co se vytratila. Tak spí minulých let pýcha, slávy lesk a davů velebení a srdcí, co kdys chválu pěla, se tlukot již víc nerozezní.

Paním krásným, pánům do ticha už harfa pyšně nezpívá a osamělá struna prasklá za noci, lká smutný příběh o zkáze a bezmoci. Svoboda se teď zřídka probouzí, a jen tehdy se zachvěje, když pukne srdce pobouřené, a dokazuje tak, že ještě žije.“

♥   ♥   ♥

Nezapomeňte v tyto sváteční dny patřičně ozdobit svůj oltář, (sošky představují bohyni matku Zemi), poseďte v přírodě u ohýnku, nebo alespoň rozžehněte světlo svící pro matku Bohyni – královnu hojnosti.

button (11)

pagan-altar-1034856_1920

Keltský (irský) recept na sodový chléb

Chléb se považuje za součást oslav Lughanasadhu neboli obřadu Koláče a pivo. Někdy se před pečením do těsta přidává šálek nebo dva rozinek.

Budete potřebovat: 3 šálky universální mouky, 3 šálky universální pšeničné mouky, 1 a 1/4 lžičky vinného kamene, 1 a 1/4 lžičky jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 2 šálky kysaného mléka.

bread-522278_1920Postup: Smíchejte všechny přísady kromě mléka a směs dobře promíchejte. Přidávejte mléko po 1/4 šálku a pokaždé vše důkladně rozmíchejte. Těsto by mělo být lepkavé, ale ne drobivé, a musí dobře držet pohromadě. Pokud to tak není, přidejte ještě další lžíci mléka. Pokračujte v hnětení nejméně 15 minut. Vypracujte těsto do koule, položte je na pomaštěný a moukou lehce vysypaný plech a mírně ji sploštěte. Na povrchu ostrým nožem vyryjte tři rovné hluboké rýhy, (nejsem si jistá jestli to má nějakou skutečnou hodnotu pro proces pečení, ale je to skvělý způsob, jak využít posvátné číslo Keltů). Chcete-li, můžete povrch potřít trochou rozpuštěného másla, tradicionalisté však používají smetanu. Pečte chléb 45 až 50 minut. Potom chléb obraťte a pečte jej dalších 5 až 7 minut, nebo dokud se z něho neozve při poklepání tupou stranou nože dutý zvuk.

rye-1582828_1920Keltský (skotský) recept na ovesné koláčky – farls

Budete potřebovat: 3 šálky rozmačkaných brambor, 2 šálky ovesných vloček (nikoli v instantní podobě), 2 lžíce tuku nebo másla, 1/2 lžičky kukuřičného škrobu, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/8 lžičky soli, špetka pepře, špetka rozmarýny.

Postup: Máčejte ovesné vločky 15 – 20 minut v teplé vodě, dokud nezměknou a mírně nezvětší objem. Smíchejte je ve velké míse se všemi ostatními přísadami. Směs musíte důkladně prohníst, i když vás už možná bolí ruce – směs bude vypadat jako velmi husté těsto. Když jsou přísady dokonale promíchány, tvořte z těsta malé koláčky zvané farls. Pokládejte je do malé pánve s horkým rostlinným olejem a mírně opékejte. Z daného množství získáte osm ovesných koláčků.

Keltský (irský, skotský) recept na karamel – yellowman (žlutý mužíček)

Tento jednoduchý karamel byl téměř čtyři sta let typický pro jarmark o Lughnasadhu v Ballycastle v Irsku. Jste-li příslušníky covenu neboli skupiny pohanů, starodávný karamel by mohl velice přispět k vašim oslavám sabatu.

Budete potřebovat: 1 šálek hnědého cukru, 1/4 šálku másla (nikoli tuku), 450 g tmavého kukuřičného sirupu, 1 lžička jedlé sody, 2 lžíce jablečného octa.

Postup: V hluboké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte cukr, sirup a ocet. Neustále míchejte, dokud nejsou všechny přísady dobře promíchány a rozpuštěny. Potom bez dalšího míchání přiveďte směs do varu. Vařte dál, dokud karamel neztvrdne a je po ponoření do ledové vody křehký. Sundejte nádobu z vařiče a přidejte jedlou sodu (směs začne pěnit). Dobře promíchejte. Vylijte obsah nádoby na pomaštěný nebo voskovým papírem vyložený talíř. Když dostatečně zchladl, aby se s ním dalo pracovat, začněte jej natahovat a roztahovat, dokud nezíská světležlutou barvu. Nakrájejte na čtverečky a nechte si chutnat.

Zdroj tradičních receptů: kniha „Keltské mýty a magie“, autor: Edain McCoyová, nakladatelství Volvox Globator.

sunflowers-1091637_1920

Líbí se Vám článek? Sdílejte ho!Share on Facebook

Diskuze